Profil Fotosöndag | Mattias Karlsson

Namn: Mattias Karlsson Mattias Karlsson
Ålder: Snaaart 40 år ….typ den 9 november
Bor: Karlstad
Familj: Tuva 4 år och Jenny 10 år
Yrke/ sysslesättning: Webbansvarig
Fotar med utrustning: Nikon D80 med fast 50 mm/1,8D och en Richo Gr II (kompaktkamera)

JAG OCH MIN KAMERA

Fotointresset tog mig med storm hösten 2008, när jag mer eller mindre av en slump köpte min Nikon D80. Då hade jag ingen aning om hur det skulle påverka mitt liv och vad det skulle betyda för mig.

Nu har det gått två år och det känns verkligen som jag har hittat rätt. Kameran ger mig och min kreativa sida precis rätt förutsättningar för att uttrycka mig. När jag lärde mig hantera manuella inställningar så som bländare och slutartid på kameran, öppnades ytterligare nya möjligheter att fota på ett sätt där jag själv kan styra och påverka bildens slutresultat.

Det låter kanske lite konstigt, men idag är foto en naturlig del av mitt liv och en hobby som förgyller min vardag. Jag har startat ett eget litet fotoprojekt där jag tar en bild varje dag, vilket är en utmaning och lättare sagt än gjort. Det kan bli lite tvångsmässigt, men det är det som är lite grejen, att just inte tänka så mycket. Det utvecklar mitt bildseende och jag tvingas se på omvärlden med nya ögon och på ett nytt sätt. Inte göra det så svårt och krystat. Fota bara! Vardagsbilder är melodin.

Annars fotograferar jag ofta tillsammans med mina döttrar. Vi ger oss ut på en picnik, en cykelutflykt, en tur på museét, en sväng på stan. Porträtt, stad, natur, stileben, minimalistiskt, gatufoto….ingen eller inget går säkert när jag eller tjejerna är i närheten med kamerorna i högsta hugg.JAG INSPIRERAS AV

Bilder med fångade ögonblick som berör och engagerar. Bilder som förstärker ett budskap så som bra bildjournalistik gör (kolla in kortfilmerna ”Power of Photojournalism” så förstår ni vad jag menar) eller också öppna bilder som triggar igång fantasin och ställer frågor hos den som tittar. Vem, vad, vart, varför? Känslan i bilden är för mig långt viktigare än att det är teknisk hög kvalité. Det finns många fina bevis här på fotosöndag som visar att det räcker med en mobilkamera om du har förmågan att fånga en känsla och ett tillfälle.JAG OCH FOTOSÖNDAG

En kväll i våras träffade jag @maja_larsson på Twitter och sedan var det kört. Jag hade inga förväntningar på Fotosöndag och kunde inte i min vildaste fantasi förstå hur det skulle utveckla mig på det sätt som det har gjort. När jag på tisdag får reda på temat sparkar en kreativ process igång. Under veckan vänder och vrider jag på temat, bestämmer och ändrar mig, men på söndag har idéerna mognat fram och mina tolkningar dokumenteras med kameran (ofta med assistans från min dotter Jenny). Fotosöndag är ett utmärkt sätt att utöva och utveckla sitt fotointresse. Det är galet kul att göra sina egna tolkningar och lägga upp bilderna på söndag, och det är minst lika kul och spännande att titta på alla andras bilder och tolkningar.3 FAVORITER AV INLÄMNADE TEMAFOTON

Tema ”Paus” av Annika, @RitaMaysSugar
Paus
Skönt att få sitta ner en stund i skuggan en het sommardag, med solen som trycker sig genom lövverket. Mycket känsla! Jag gillar verkligen hur Annika (@RitaMaysSugar) har fångat det här ögonblicket och känslan med sin iPhone.

Tema ”Kraft” av Helena, @citronodlingen
Kraft (explore)
Det enkla är oftast det mest genialiska och självklara, men också så införnaliskt svårt att få fram. Det har Helena verkligen lyckats med i den här bilden. En underbar och fin tolkning som Helena (@citronodlingen) har gjort för temat ”Kraft”. Det är också en bild som får mig att bli glad.

Tema ”Sval” av Tommie, @tommieohlson
Sval
Den är bilden är bara såååå snygg. Stämningen, detaljer, komposition, enkelheten, ensamhet, känslan…..en bild att tycka om!VAL UR MINA EGNA FOTON TILL FOTOSÖNDAG

Tema ”Trappa”
Spiraltrappa
Jag gillar bildens formen och enkelheten i en minimalistiska kompositionen. Ett typisk motiv som finns överallt runt omkring oss i vår vardag, men som inte är helt enkla att upptäcka.

Tema ”Självporträtt”
Självporträtt
Jag har aldrig tagit ett självporträtt i hela mitt liv, så det här var verkligen en ny utmaning för mig. Satte mig i dotterns rum tidigt en morgon och vinklade persiennerna i morgonsolens, tittade rakt in i motljuset och lät kompaktkameran göra jobbet. Skuggorna skapade ett fint effekt och ett självportätt jag blev nöjd med.

Tema ”Kraft”
This little light of mine
Här lät jag min kreativa förmåga arbeta och utvecklade en bildidé tillsammans med min dotter. Ett kul tema som krävde en del förberedelser och planering innan det var dags att fota. Bilden och tolkningen blev bättre än jag vågat hoppats på.

Sköt om er i höstmörkret!

/Mattias

Vill du se mer om och av Mattias, så klickar du dig vidare här…


Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.