Profil Fotosöndag | Niklas Wikström

Niklas Wikström, foto Pierre Pocs

Namn: Niklas Wikström
Ålder: 17 år
Bor: Eskilstuna
Yrke/ sysselsättning: Studerar på Rythmus musikergymnasium
Fotar med utrustning: Canon EOS 60D, Canon EF 50mm, Canon EF 100-300, Sigma 17-34, Kenko Extension Tube 36, 20 & 12mm

FOTO FÖR MIG

Mitt fotointresse började faktiskt i Photoshop. Jag behövde helt enkelt material till bilder jag skapade i Photoshop och började därför att fotografera själv. Jag är självlärd och har testat mig fram för att nå de resultat jag velat ha. Rätt snart blev fotograferandet i sig intressant, och jag blev medlem i Kelby Online. Där lägger jag mycket av min lediga tid, för att utvecklas och hela tiden bli bättre. Landskap och djur var de vanligaste motiven i början. Men det har jag lämnat, för att nu till stor del fota porträtt. Det minimalistiska bildspråket intresserar mig mycket också.

Jag fotade redan i början i RAW-format, men då för att rädda eventuella felexponeringar eller liknande. Men med tiden har jag lärt mig mer och nu eftersträvar jag bästa resultat redan från början, in i kameran. Då har jag bästa möjliga utgångsläge för efterbehandlingar i Photoshop sen. Intresset för fotografering och ljussättning har nu även resulterat i en del investeringar i egen studioutrustning.

Musik och bild hänger ihop. Då jag studerar på Rytmus musikergymnasium, så får jag en del förfrågningar om att fota spelningar eller ”promotion bilder”. När jag fotar musiker, tycker jag det är viktigt att vi pratar ihop oss innan fotograferingen. Jag tar till exempel gärna en fika med bandet för att bilda mig en uppfattning om vilka dom är som personer. Jag låter dom inspirera mig! Jag brukar också fråga om dom själva har några idéer kring hur de vill att det ska se ut – och så matchar jag det med mina egna idéer.

I framtiden ser det ut som att systemkamerorna kommer bli allt billigare. Alla kommer ha råd att köpa bra utrustning. Och alla kommer troligen att fota mer än de gör idag. Därför tror jag att man i framtiden inte bara betalar för ett foto – man vill ha mer än så! Galna idéer, efterbehandlingar, montage och så vidare kommer vara det som efterfrågas, tror jag. Därför satsar jag på att hela tiden bredda mitt kunnande inom bildbehandling och strävar efter att tänka unikt och gå min egen väg. Jag väljer att alltid göra efterbehandlingar på fri hand, och använder alldrig presets eller filter i mina arbeten. Jag tycker om att ha kontrollen över resultatet. Och jag vill att det blir mitt eget personliga avtryck när det är klart.

Jag har alltid gått min egen väg. Det har alltid funkat i vardagen… så jag tänker att det även borde fungera i yrkeslivet.

Inspiration hämtar jag egentligen från allting runtomkring mig – överallt finns saker som inspirerar. Men särskilt kompisars hemsidor och bilder på olika webbplatser ger mig mycket inspiration. Fotosöndag hittade jag genom Pierre Pocs. Hans fru Katarina Pocs, undervisade mig i skolan. Pierre behövde en modell för en fotografering och jag fick en förfrågan om att stå framför kameran. Efteråt fikade vi och så nämnde Pierre Fotosöndag. Och jag hängde på!

3 FAVORITER AV INLÄMNADE TEMAFOTON


acoustic freelensing 5

Tema Oskärpa – ”aucoustic freelensing 5”, Copyright All rights reserved by PierrePocs

Jag har alltid haft en stor dragning till freelensing-bilder, utan att riktigt ha använt tekniken själv. Enligt mig så har Pierre, med freelensing-effekten, väckt hela gitarren till liv och det känns som en riktig ”master-piece”.

Day Two: Typografi (Eat me!)
Tema Typografi – ”Day two: Typografi”,Copyright All rights reserved by dcarlbom

Perfekt ljussättning, humoristiskt, underbar idé och perfekt utfört. En fröjd för ögat.

BOOM!
Tema Rock N’ Roll – ”BOOM”, Copyright All rights reserved by h.brovell

Håkan är den som inspirerat mig till att testa på självporträtt, han har tagit en hel del klockrena självporträtt och jag tycker det här är det som väcker mest känslor hos mig. Perfekt location, härliga texturer, härlig mättnad, vad ska man säga? Fullträff i mina ögon!

VAL UR MINA EGNA FOTON TILL FOTOSÖNDAG

Abstract - 1st
Tema Abstrakt – ”Abstract – 1st”, Copyright All rights reserved by Niklas Wikström

Jag kommer ihåg att jag länge velat fota ”Röd Solhatt” och testade lite macrogrejer men utan resultat. Men sen tog jag en extern blixt och med den ett stort silverfat, som jag använde som ”softner” och vips så hade jag det jag var ute efter.

iPhone Landscape #1 (#2 in explore)
Tema Svartvitt Landskap – ”iPhone Landscape #1 (#2 in explore) Copyright All rights reserved by Niklas Wikström

Denna bilden är en slump och ett bevis av min besatthet och nördighet. Det var lördag och jag var ute och övningskörde, visste vad jag letade efter – ett öppet fält med ett stort träd som stod självt. Men det visade sig vara svårare att hitta än vad jag trodde och när jag väl hittade ett och fotade så var jag inte alls nöjd. Så jag lämnade bilden, och gjorde lite iPhonebakgrunder istället (hade ett litet sådant projekt förut) sen kom jag på att jag kunde testa hur det svartvita landskapet såg ut på iphonen, men jag kom bara fram till att man var tvungen att ha fem iPhones ens kunna se hur bilden såg ut, och vips så föddes idén.

Great Sadness #1 [Explore Frontpage]
Tema Vemod – ”Great Sadness #1 ( Explore Frontpage)”, Copyright All rights reserved by Niklas Wikström

Det här är min absoluta favorit, det är inte bara för att min syster agerade fantastisk modell, jag sminkade otroligt bra och redigeringen blev lyckad. Utöver det är det en sak som den här bilden bevisar. Den är tagen med en nästan 10årig kamera, med 6.3 megapixlar. Trots det är det den näst mest uppmärksammade bilden på fotosöndag om man ser statistiken på flickr. Det bär jag med mig och tycker många andra ska tänka på det nästa gång de ska köpa ny kamera eller annan utrustning… Det är inte grejerna som gör fotografen!

Vill du se mer om och av Niklas eller komma i kontakt med honom – så klickar du dig vidare här…

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.