Fotosöndag profil | Annika Eriksson

Namn: Annika ErikssonAnnika Eriksson Profil december 2014
Ålder: 45
Bor: Kallhäll, nordväst om Stockholm
Yrke/ sysselsättning: Letar nya utmaningar inom marknadskommunikation.
Fotar med utrustning: Fotar med Canon 7D och diverse EF S objektiv. Utöver det hittar du Canon Speedlite 600EX-RT, som jag ytterst sällan använder, och diverse filter i min rygga. Stativ, både en- och trebent samt studioblixtar (100W) från Elinchrom med tillbehör. Men naturligtvis fotograferar jag med mobilkameran (iPhone) också.

Bakgrund.

Jag har alltid tyckt att det är kul att avbilda saker och ting. När jag var yngre tyckte jag om att teckna/måla och brodera. Både min pappa, farmor och hennes pappa (min gammelfarfar) var duktiga på att måla. Så jag antar att glädjen i att avbilda vackra miljöer och få utlopp för min kreativitet finns i generna. Numera har jag lagt nål och tråd och målargrejorna på hyllan och greppat kameran istället.

Mina första bilder fotade jag med en gammal hederlig, analog, kompaktkamera. Och när den digitala trenden var ett faktum fotade jag under många år med några av Canons tidiga Powershot-modeller. Min första systemkamera (Canon 450D) köpte jag hösten 2008, eller var det 2007 – kommer faktiskt inte ihåg. Och det var egentligen först då jag förstod hur komplext det här med fotografering egentligen är.

Motiv

Jag har kommit fram till att jag är fotografisk allätare, som vill behärska de flesta tekniker och därför älskar jag att experimentera. Och långt ifrån allt får se dagens ljus.

När jag tittar tillbaka på mina bilder kan jag konstaterara att sisådär 98 procent av mina bilder saknar mänsklig närvaro. Och när jag tänker efter kommer jag ihåg att jag kunde stå i evigheter, vid t.ex. Fiskargränd i Visby under juli månad, för att slippa få med en levande själ på bild. Galet egentligen, eftersom folk, för det mesta, tillför en bild något mer än bara en vacker kuliss.

Så från att aldrig fotografera människor (förutom vänner och familjemedlemmar) till att faktiskt tycka att det är riktigt kul att fånga personer på bild. Men det är verkligen något som sakta har smugit sig in i mitt fotograferande. Fast jag tycker fortfarande att gatufotografering är lite småläbbigt. Så att fotografera folk i stadsmiljö är något jag övar på hela tiden.

Men om jag lite snabbt ska rabbla upp mina vanligaste motiv så är det: blommor och bin, solnedgångar, landskap (come rain, come shine or come snow), stadsmiljöer, porträtt och reflektioner av alla de slag. Inte nödvändigtvis i den ordningen.

Förutom att fotografera tycker jag hemskt mycket om att ”leka i” Photoshop. Det finns så mycket kul man kan göra i det där programmet och fullärd tycks man aldrig.

Inspiration.

Att lära mig nya saker har alltid varit min drivkraft. Och när det kommer till fotografering är det just det som inspirerar mig.

Just nu är det produktfotografering som är i fokus. Vanliga frågeställningar som jag laborerar med just nu kan vara hur jag ljussätter en vinflaska för att slippa oönskade reflektioner om jag inte har ett ljustält? Eller, hur får jag en konservburk att se ”aptitlig” ut?

Mer generellt är det oftast färger, linjer och olika former som jag går igång på men även intressanta miljöer. Naturligtvis hittar jag (ny) inspiration genom att titta på andra fotografers bilder, kända som okända. Älskar Flickr. Det finns verkligen så otroligt många begåvade fotografer runt om i världen.

Här kommer namn på fyra fotografer som jag verkligen beundrar av olika skäl:

Terry O’Neill som bl.a. har fotograferat fantastiska kändisbilder på Frank Sinatra, The Beatles och Birgitte Bardot. Porträttbilder som idag ärkultförkarade!

Christer Strömholm. Jag älskar hans bilder men vem gör inte det?

Arno Rafael Minkkinen som är en finsk fotograf som numera är bosatt i New York. Minkkinen fotograferar fantastiska bilder där han förenar natur och människor på ett helt genialiskt sätt. Hans bilder är väl värda att se på http://www.arno-rafael-minkkinen.com/

Och naturligtvis Sally Mann, även om jag äcklas av hennes bildserie ”What remains” där hon fotograferade förmultnande människokroppar som donerats till forskning i syfte att studera förruttnelseprocesser.

Fotosöndag.

Jag letade efter en fotoutmaning och hade hört talas om att det fanns en svensk fotogrupp på Flickr som varje vecka fotade utifrån ett nytt tema. Jag ska låta det vara osagt om jag läst om Fotosöndag tidigare eller om någon tipsat mig. Men hur som helst kunde jag inte komma på vad gruppen hette, så jag fick googla runt en stund innan jag hittade rätt.

Jag gick med i Fotosöndag i februari i år. Första temat (för mig) var ”arbetsplats” och jag kommer ihåg att jag klurade länge på vad jag skulle fotografera. I skrivande stund har jag hunnit med fotografera 32 teman och jag tycker fortfarande att det är lika spännande och utmanande som frustrerande och kul varje vecka.

Favorittema.

Mitt favorittema får bli ”par” från september månad i år, av den enkla anledningen att jag hade så himla kul när jag tog bilden. Dupond & Dupont, mina älskade små plastfigurer från Tintin har nämligen ingen ”styrsel” i sig, vilket resulterade i att de trillade i plurret hela tiden. Men efter ett trettiotal exponeringar blev jag tillslut nöjd med slutresultatet. Som kuriosa så kan jag berätta att jag hängde upp ”badbollen” med en fisklina mellan de två detektiverna, som jag sedan retuscherade bort i Photoshop.

A pair of fools

3 FAVORITER AV ANDRA

När jag gick igenom alla teman och bilder från det att jag gick med i Fotosöndag i februari, fastnade jag för nio bilder. 9 bilder som jag tycker står ut lite extra. Efter mycket vånda valde jag till slut ut de här tre bilderna:

Gimme veckopeng, I'm 5 yrs old

Gimme veckopeng, I’m 5 yrs old. Lattefarsan/Patrik
Tema ”längtan”.
Vem längtade inte efter veckopeng som barn? Jag älskar att Patrik valde att lägga fokus på 5-kronan och att den är transformerad till s/v. Riktigt snyggt skärpedjup- och ljus i bilden.

Ödehus

Ödehus
Jetuma/Mattias Karlsson
Tema “rädsla”
Jag tycker om bildkompositionen med flickan i förgrunden. Älskar stämningen i bilden som genast fick mig att börja fundera på varför huset lämnades vind för våg. -Vad hände egentligen innanför de där fyra väggarna?

Do you want to play?

Do you want to play? Arctia/Björn Lindell
Tema “lekfull”
Sten, sax och påse – hur många gånger har man inte lekt den leken som barn? Superb tolkning och fint komponerad bild. Väl värd sin Explore.

3 EGNA FAVORITER

Scared of spiders

Scared of spiders
Tema ”rädsla”
Funderade en hel del på hur jag skulle gestalta ordet ”rädsla”. Tillslut bestämde jag mig för att utmana min egen rädsla, på riktigt, genom att fotografera en spindel up-close. Jag bad min sambo leta reda på en spindel som han sedan fick placera på en spegel. Medan jag fotade skrek jag till mellan varven eftersom det lilla kräket, förlåt spindeln, hade en förkärlek till att smita iväg titt som tätt.

Sockersött av-sked

Sockersött av-sked
Tema ”avsked”
Först funderade jag på tårdrypande farväl, Ni vet – näsduksviftande kvinna på en blåsig perrong medan tåget rullade ut från stationen med hennes älskade ombord. Men av flera skäl kom jag aldrig iväg på någon fotoexpedition så när lördagen kom bestämde jag mig för att leka lite med ordet avsked istället. Kan meddela att teet blev väldigt sött men att min son drack upp hela koppen ändå, vilket resulterade i en rejäl sockerkick.

Childhood memories

Childhood memories
Tema ”barndom”
Temat ”barndom” är nog det tema som krävt minst tankeverksamhet för min del. Valet föll naturligt på pussel eftersom jag redan i tidig ålder älskade att lägga pussel. Pricken över i:et var när jag hittade det perfekta pusslet i en av garderoberna – klockrent motiv på kartongen. Jag valde att göra delar av bilden i svartvitt för att symbolisera hur våra barndomsminnen bleknar med åren.

Vill du se mer av Annika? Då har du länkarna här!

Kontaktuppgifter ( mail, länkar till webbplatser, telefonnummer):

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.