Fotosöndag profil | Susanne Nilsson

by Joakim Berndes on 12 december, 2013

Attribution: Noncommercial, Share Alike, Some rights reserved by arkland_swe
Foto: arkland_swe

Namn: Susanne Nilsson
Ålder: 49
Bor: På landsbygden på Söderslätt i södra Skåne
Yrke/ sysselsättning: Infomaster på Trelleborgs kommun
Fotar med utrustning: Huvudsakligen med Canon 100D, men det blir också en hel del iPhonefoton.

 

Bakgrund:

När jag var 8 fick jag en Kodak kamera av min mormor. Jag tyckte det var jätteroligt att fota, men veckopengen räckte ju inte till så mycket annat när filmen skulle framkallas och engångsblixtarna tog slut. Kameran hängde ändå med i rätt många år, men försvann så småningom.

Med tiden skaffade jag en ny, och det blev väl som för de flesta andra på filmtiden, mest familjefoton och från resor.

När den första digitala kamerorna kom och vi behövde foton till webbplatsen på jobbet började jag fota mer, men mest i jobbet. Bilderna sparades då på disketter, men bara att slippa vänta på framkallning kändes som ett lyft.

Sen dess har jag fotat en hel del i jobbet, och lite till och från privat. Med åren har det blivit mer eftersom jag helt enkelt haft mer tid till det. För tillfället fotar jag nog mer än jag gjort tidigare tack vare att jag köpte Canon 100D som är liten och smidig att släpa med sig ofta. Som de säger ”Den bästa kameran är den som är med”.

Motiv

Att fotografera är avkoppling för mig så det blir mycket natur. Att ta kameran med sig ut på en promenad, njuta av naturen, leta motiv och tömma huvudet på allt annat är väldigt avstressande och välgörande.

Jag fotar även gärna i stadsmiljö, och har vågat mig på lite streetphoto det senaste året. Det enda som jag egentligen inte alls är intresserad av att fota i någon större utsträckning är produktfoton och modeller. Jag föredrar det naturliga framför det tillrättalagda.

Inspiration

Att titta på andras bilder och fundera över dem kan vara inspirerande, eller så är det bara att bege sig ut med kameran och leta motiv. Då brukar det lösa sig själv. Jag har också varit med på ett par olika varianter av photowalks och det är väldigt intressant att se hur olika samma motiv blir beroende på vem i gruppen som har fotograferat.

Jag är fascinerad av ljuset och går igång på ljuset vid soluppgångar och nedgångar.

När det gäller mer specifika foton som temat till Fotosöndag så har nog hälften av bidragen varit sådant jag råkat få ögonen på mer eller mindre av en slump. Diskussioner och skämt kring temat på Twitter brukar också kunna leda till nya idéer.

Fotosöndag

Jag hade känt till Fotosöndag ganska länge innan jag gick med. Det var troligen via Twitter jag hörde talas om det. Anledningen till att jag gick med var kanske av det lite ovanligare slaget. En vän hade just köpt sin första kamera och ville komma igång med fotograferandet så jag utmanade honom med att vi skulle gå med och lämna in minst tre bidrag under tre månader. Det klarade vi båda av på tre veckor. Och på den vägen är det.

Jag har inte varit med så väldigt länge, men har hittills lämnat in varje vecka.

Favorittema hittills?

Magnet tror jag. Jag hade själv svårt att hitta på något bra till det temat, men det var stor spridning på de inlämnade bilderna och tolkningarna. Och det är nog det som är allra roligast med Fotosöndag, att se allas tolkningar. Gillar även att det är så mycket aktivitet i gruppen, att en hel del av deltagarna verkligen tar sig tid att titta på varandras bilder och kommentera.

Sen är det förstås en utmaning att försöka klura ut en tolkning i motsats till att fota helt planlöst som jag ofta gör privat eller som i tjänsten fota ett specifikt evenemang, en plats eller liknande.

 

3 favoriter av andra:

Self-Reflection In the City

”Self-Reflection In the City”,Copyright All rights reserved by Dirigentens

Tema Reflektion. Abstrakt, färggrannt och lite åt det minimalistiska hållet. Det tilltalar mig.

 

Reflection

”Reflection”, Copyright All rights reserved by dcarlbom

Tema Reflektion. Kreativt, färggrant, lekfullt och väldigt snyggt. Sen är jag väldigt svag för reflektioner dessutom.

 

Strandvandring

”Stadsvandring”, Attribution Some rights reserved by pellesten

Tema Livsnjutning. Ett väldigt vackert foto som förmedlar både känsla och värme, med så många detaljer att titta på och upptäcka.

 

3 favoriter av dina egna

 

Viktlös reflektion

”Viktlös reflektion”, AttributionShare Alike Some rights reserved by Infomastern

Temat var viktlös och jag var på väg till ett seminarium i Malmö när jag tittade ner och fick syn på denna reflektionen i en vattenpöl. Valde denna för att jag älskar när man upptäcker såna oväntade motiv lite varstans. Gäller bara att hålla ögonen öppna. Det är inte den enda gången jag lämnat in mobilfoto, men kan jag välja så blir det kameran. Ibland får man dock fånga tillfället i flykten.

 

Looking back

”Looking back”,  AttributionShare Alike Some rights reserved by Infomastern

Fota soluppgångar och solnedgångar gör jag väldigt ofta. Slutar aldrig att häpna över hur olika de ändå är och vilka fantastiska färger som åstadkoms. Till temat intryck blev det denna där jag tycker solnedgången förhöjs genom den mörka omgivningen.

 

The moon struggling to wake up at sunset

”The moon struggling to wake up a sunset”, AttributionShare Alike Some rights reserved by Infomastern

Jag uppskattar humor i tolkningarna så jag försökte skoja till det lite på temat kamp. Hade sådan tur att det var fullmåne samtidigt som solnedgångsljuset just då.

 

Vill du se mer av Susanne? Då har du länkarna här!

 

Kontaktuppgifter:

Susanne Nilsson
N. Åby 65
231 73 Anderslöv
Telefon: 0410-27 106

http://infomastern.se/

http://about.me/Infomastern

http://www.google.com/profiles/susanne.trelleborg

Twitter: @Infomastern

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

Kim M Kimselius december 12, 2013 kl. 18:00

Underbar läsning och fantastiska foton. Tack för att du delade med dig av allt detta!
Kram Kim

Svara

Daniel december 15, 2013 kl. 20:59

Vad roligt att ni uppmärksammar Susanne som är en av mina favoritmedlemmar i gruppen. Det är alltid lika spännande att se vad hon hittat på till veckans tema.

Svara

{ 4 trackbacks }

Previous post:

Next post: