Fotosöndag profil | Fredrik Alpstedt

Breaking the law | Fredrik Alpstedt | Some rights reserved

Namn: Fredrik Alpstedt
Ålder: 39
Bor: Eskilstuna
Yrke/ sysselsättning: LSS-Handläggare
Fotar med utrustning: Nikon D7100, Nikon D3100 eller iPhone 5

Bakgrund:

Jag är en av dem som aldrig tyckte det var speciellt kul att fotografera när jag var liten. Knäppte lite med någon kamera pliktskyldigt då och då. Oftast framkallades inte ens bilderna. Egentligen började jag fotografera lite smått när jag köpte Nokias första mobil med kamera. Men det satte mer fart när Insagram steg in i min värld. Men ofta var det bara sikta och skjut utan att tänka speciellt mycket på vad jag gjorde. Mitt intresse av att ta bilder och samtidigt tänka på vad jag fotograferade var när jag hotade min kollega att jag skulle starta sajten skrivbordsbild.se och posta en bild på hennes skrivbord varje dag. Jag fixade domänen (existerar inte idag) och började fotografera mitt skrivbord. Mitt intresse växte och jag fotograferade allt mer under vinter och våren 2012/2013. Efter att ha varit på semester i Skåne blev jag så pepp att jag köpte min första systemkamera en Nikon D3100. Den fick hänga med mellan maj-dec innan den byttes ut mot en Nikon D7100 lagom till julen. Gissar att jag är en av få som kommit upp i över 11000 bilder under sitt första år som ägare av en systemkamera.

Motiv:

Fotograferande är avslappning för mig för jag skärmar ofta av allt omkring mig när jag är ute med kameran. Eftersom jag använder det som avslappning åker jag ofta till en Våtmark i Eskilstuna där det finns mycket fåglar. Inte för att fåglar i sig är speciellt intressanta för mig men jag gillar platsen. Förutom våtmarken blir det mycket natur även om jag försöker fotografera mer varierat och träna på sådant jag inte tycker jag är duktig på.

Inspiration

Eftersom jag aldrig har varit speciellt intresserad av fotografi så har jag heller aldrig varit så mycket för att titta på bilder. Nu försöker jag alltid titta på vad andra fotograferar och fundera över hur de har tagit vissa bilder. Blir inspirerad av många och långa diskussioner med vänner och bekanta på Twitter och bilder som är enkla men genialiska eftersom jag gillar det enkla själv.

Fotosöndag

Efter jag köpte min kamera ville jag bli bättre på att fotografera. En kompis utmanade mig och sig själv att ställa upp tre gånger i Fotosöndag på tre månader. Hade tänkt på det innan men vågade inte då jag tyckte mina bilder inte dög. Första veckan lyckades jag hamna med i Explore och jag har inte missat en inlämning sen dess. Innan hade jag endast sett några bilder som fotointresserade postat på Twitter.

Favorittema hittills?

Mitt favorittema så här långt är kontur. Jag kan tänka mig att det påverkar att jag själv var så nöjd med mitt bidrag den veckan men jag tycker även att temat innehåll många bilder av högklass. I mina ögon kanske den bästa veckan sen jag gick med.

För övrigt gillar jag utmaningen Fotosöndag ger mig. Dels att fotografera saker som jag aldrig kommit på att ta en bild på men även att gå från tanke till bild. Kan utan tvekan säga att Fotosöndag har hjälpt mig att bli en mycket bättre fotograf.

 
3 favoriter av andra:
[gearbox]
[gearbox] Copyright All rights reserved by Dinohyus

Tema automatik. Är svag för det vackra och enkla. Föll för tolkningen mest när det gäller denna bild. Vet att jag klurade och klurade till det att jag svalde stoltheten och frågade en kompis. När jag väl förstod blev jag kär i bilden.

Magnet
Magnet Copyright All rights reserved by Kenya1960

Tema Magnet. Också egentligen en rätt enkel bild men ack så komplicerad. Det är just det som får mig att falla för denna bild.

Struggle
Struggle AttributionShare Alike Some rights reserved by Eldkvast

Tema Kamp. Även om utförandet är mycket bra så är det känslan i bilden som gör den här till en av mina favoriter. Kan verkligen känna smärtan och ångesten.

 

3 favoriter av dina egna:

Ceramic pot

Ceramic pot AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Alpstedt

Temat var minne och jag hade precis snappat upp att det pågick en arkeologisk utgrävning av ett gravfält som användes mellan 500-1000-talet i Eskilstuna. Som tur var skulle de ha rundtur samma vecka som temat var. Tänk vad många minnen en kruka som är daterad till 1000-talet kan berätta.

Freshly brewed

Freshly brewed AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Alpstedt

Det var inte så länge sen det var tema Ny. Det var ett svårt tema att hitta en tolkning som jag tyckte var bra nog att fotografera. Men plötsligt när jag malde mina kaffebönor en morgon kom det till mig att jag skulle fotografera något som jag gör varje dag.

Ice ice baby

Ice ice baby AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Alpstedt

Eftersom jag gillar det enkla så måste jag välja denna bild från temat kontur. Jag passade på att stanna till i Mariefred på vägen hem från jobbet. Hade precis fått temat till mig via Twitter när jag stod och tittade ut över Gripsholms slott när jag lät blicken sänka sig till Mälaren is. Sagt och gjort så tog jag en bild på isen och kan tänka mig att både en och annan funderade några gånger på vad bilden egentligen föreställer.

Vänligen,

Fredrik Alpstedt

 

Vill du se mer av Fredrik? Då har du länkarna här!

fredrik@alpstedt.se
facebook.com/alpstedt
twitter.com/alpstedt
Alpstedt.se

Kontaktuppgifter:
Fredrik Alpstedt
Drottninggatan 11b,
632 20 Eskilstuna
Mobil: 0709-658730

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.