Veckans tema är ”Giftfri”

Den här veckans tema har ett miljöfokus. Temat är ”Giftfri”!

Jag fick en förfrågan från Mona Wallin som arbetar för Naturskyddsföreningen. Hon saknar bilder med anknytning till kemikalier, som är positiva och inger hopp och frågade om vi inte skulle kunna anta det som en utmaning på Fotosöndag. Jag nappade på förslaget och tänkte att för ett gott syfte kan säkert många tänka sig att ställa upp. Hur som helst så är det ett spännande tema att fota på, tänker jag.

( Du väljer såklart själv om du endast fotar som vanligt för Fotosöndag, eller om du också antar Monas utmaning nedan… )
06.10.09

”06.10.09” AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by Corey Holms

Utmaningen från Naturskyddsföreningen

Utmaningen är alltså att fota på temat ”Giftfri”. Men, självklart är det upp till var och en om man vill låta Naturskyddsföreningen använda ens foton. Du kan om du vill sätta en licens med Creative Commons. I annat fall tar Mona kontakt med respektive fotograf och gör upp med denne för att eventuellt få använda ett foto. Om du vill att Mona ska hitta och eventuellt använda dina foton på temat, är det viktigt att du också taggar dina foton med: #naturfs Det är den taggen som Mona kommer söka på, på Flickr.

Hej på er alla underbara #Fotosöndag(are)

Vad du ser här intill är en desperat webbredaktörs rop på hjälp. Jag jobbar på Naturskyddsföreningen, och insåg häromdagen att vi kommer ha grymma problem med att hitta relevanta och bra bilder till ett av våra mest intensiva fokusområden under året; Gifter i vår miljö och i oss.I vårt och bildbyråernas arkiv finns bilder på laboratoriekemikalier, dödskallar, produkter, oljedränkta fåglar och så vidare, men de fungerar inte riktigt för vårt ändamål.

Vi kommer att producera ett antal artiklar för webben, nyhetsbrev, inbjudningar till seminarier, rapporter och undersökningar under året. Varje moment kräver bilder som är trogna kemikalietemat samtidigt som de inger en smula hopp.

Att vår miljö fullkomligen dryper av olika giftiga ämnen kan vara ganska jobbigt att ta till sig och vi tror inte på att bara larma, vi vet ju att det finns alternativ. Att förmedla lösningen och att vägleda konsumenter att välja bättre alternativ är minst lika viktigt som att öka medvetenheten.

Därför behöver vi alltså bilder som har någon form av anknytning till kemiska produkter, flamskyddsmedel, plaster, besprutningsmedel på ett positivt sätt. Någon form av anknytning kan ju också betyda frånvaro av… till exempel.

Det är fantastiskt roligt om ni tar er an den här utmaningen. Du väljer ju självklart själv om du tycker att vi ska kunna använda bilderna och i så fall under vilken licens. Jag passar dock på att poängtera att ett bildbidrag till oss är en god insats för miljön eftersom en väl vald bild till en artikel kan göra skillnaden för hur budskapet tas emot.

Huruvida Naturskyddsföreningen är något att hjälpa med bilder eller inte, kan du ta ställning till genom att kolla upp vad vi gör åt miljögifter eller hur vi försöker vägleda konsumenter genom Grön guide till exempel. Medan du gör det håller jag tummarna för att du tycker att vi är bra och ser det här som en rolig och viktig utmaning.

Varma hälsningar,

Mona Wallin,
@naturskyddsf, @monawallin


GÖR SÅHÄR FÖR ATT DELTA I FOTOSÖNDAG

Är du ny deltagare i Fotosöndag? Välkommen att fråga oss på Twitter eller maila oss på info[a]fotosondag.se om det är något du undrar över.

  • Du taggar din bild med ”FS110227”, ”fotosondag” och ”giftfri” – det för att den ska dyka upp på vår sida här! ( och även #naturfs om Mona ska hitta på sökning sen )
  • Du kan ladda upp bilden var du vill, men gör det gärna på flickr och i gruppen ”Fotosöndag” om du vill att dina bilder ska synas här på sidan.
  • I gruppen ”Fotosöndag” lämnar du in ditt bidrag (1 bild) och först på söndagen.
  • Twittrar du om ditt bidrag, tagga gärna med ”#fotosondag” och ”giftfri”. Bloggar du om ditt bidrag, länka gärna till detta inlägget och hämta gärna en av våra banners här.
  • Diskutera Fotosöndag på Flickr!

/Maja & Mattias

Photosynthesis
”Photosynthesis” AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by cszar

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.