Veckans nya tema är ”Sharing is caring”

Dags för november månads sista tema: ”Sharing is caring”. Jag arbetar just nu med ett projekt kring Creative Commons på Riksantikvarieämbetet och för någon vecka sedan träffade jag Kristina Alexanderson. Det mötet och tankarna bakom Creative Commons har inspirerat mig så mycket – så jag inte kan låta bli att peta in det som tema här på Fotosöndag.

Vi tolkar och fotar alltså utifrån begreppet ”Sharing is caring” och taggar #sharingcaring. Självklart är det upp till dig hur du licensierar dina bidrag, men med temat som utgångspunkt så vore det ju skoj om några bidrag blir märkta med  ”some rights reserved” istället för ”all rights reserved”. Din licens ändrar du i Flickr intill bilden. Klicka på edit så får du andra alternativ än defaultläget som brukar vara inställt på ”all rights reserved”. Bidragen som kommer in visas i vanlig ordning här på Fotosöndags sida, men just för detta tema också på Creative Common Sveriges sida!

Vill man diskutera det här med ”all rights reserved” och ”some rights reserved” så är Svenskt Fotoforum platsen. Välkomna dit! 🙂

/ Maja och Mattias


Är Creative Commons är nytt för dig?

Kristina berättar om Creative Commons – Some rights reserved

Creative Commons är ett licenssystem som gör det möjligt för mig som skapare att dela med mig av mina bilder utan att jag avsäger mig upphovsrätten till mitt verk. En bild av Creative Commons är att det är ett ”hack” på upphovsrätten, för att den ska kunna fungera i en digital värld, där många skapar och många vill dela med sig av sitt skapande.

Enkelt uttryckt så bygger Creative Commons på fyra olika villkor, som bestämmer i vilken omfattning jag vill att andra ska få dela, använda, bearbeta eller sprida mitt verk. Du kan läsa mer om licensvillkoren på Creative Commons Sveriges webbplats.

CC in the box of letters
Some rights reserved by Kalexanderson
……………………………………………………………………………………………………………….

Att välja att licensiera sina bilder, sina verk under Creative Commons handlar om att ta ställning till tre frågor:

1. Vill du att andra ska få använda, sprida ditt verk utan att fråga dig först?

Om svaret är ”nej”, är Creative Commons inte ett alternativ, välj copyright (c).

2. Vill du låta andra bearbeta ditt verk?

Om svaret är ”nej”, välj inga bearbetningar (nd) som villkor. Om du vill tillåta bearbetningar, hur vill du då att de nya verk som eventuellt skapas ska          spridas? På samma licensvillkor som ursprungsverket (ditt verk)? Välj Dela lika (sa). Annars väljer du inte Dela lika.

3. Vill du tillåta kommersiell användning av ditt verk eller inte?

Om inte välj icke kommersiell (nc).

Det blir sex olika licenser som finns beskrivna här!

……………………………………………………………………………………………………………….

http://www.flickr.com/photos/wrote/5149882712/sizes/s/

AttributionNoncommercial Some rights reserved by Wrote (Mattias Klang)

Ytterst handlar frågan om en Creative Commons licens eller inte, om och i vilken omfattning du vill att andra ska få ta del av och använda de verk som du skapar. Om du vill bli tillfrågad först så ska du låta verket ligga under Copyright, helt enkelt.

Vi på Creative Commons vill gärna att fler konstnärer och skapare vågar pröva idéen med Creative Commons och ett steg för det är att vi på vår blogg har vi intervjuat Tobias Björkgren (frilansfotograf) och frågat honom vad han skulle säga till de som tvekar inför att använda Creative Commons licenserna. Tobias svarar:

”Våga testa. Creative Commons möjliggör en större spridning av dina verk, se till att utnyttja detta. Du kan börja med att använda licenserna för privata bilder. Man behöver inte lägga upp bilder i maxupplösning. Själv så lägger jag nästan aldrig upp bilder större än 1024 x 1024 pixlar. Se till att du publicerar kontaktuppgifter vid varje bild så att potentiella arbetsgivare kan kontakta dig.

Sist men inte minst var alltid hövlig när du går in i en diskussion med personer som har använt dina bilder på ett felaktigt sätt, erbjud bra lösningar för framtida bruk och tänk på att sharing is caring”.

/Kristina Alexanderson


Och som vanligt:

 • Du taggar din bild med ”fotosondag” och ”sharingcaring” – det för att den ska dyka upp på vår sida här!
 • Du kan ladda upp bilden var du vill, men gör det gärna på flickr och i gruppen ”Fotosöndag” om du vill att dina bilder ska synas här på sidan.
 • I gruppen ”Fotosöndag” lämnar du in max 2 av dina bidrag och först på söndagen.
 • Twittrar du om ditt bidrag, tagga gärna med ”#fotosondag” och ”#sharingcaring”. Bloggar du om ditt bidrag, länka gärna till detta inlägget och hämta gärna en av våra banners här.
 • Du gillar kanske också...

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.