Profiler Fotosöndag | Katarina och Pierre Pocs

Namn: Pierre Pocs, aka pierrepox/ pierrepocs
Ålder: 39 år
Yrke/sysselsättning: redaktör/illustratör, fotoledare

Namn: Katarina ”Kati” Pocs, aka leapox
Ålder: 32 år
Yrke/sysselsättning: lärare
Bor: Eskilstuna

Vi fotar med utrusning: Canon 5D, Canon 350D, Canon Ixus1000IS och iPhone. Flera olika objektiv, varav ett fast 50 mm är favoriten just nu.


FOTOBAKGRUND

Det började väl ”på riktigt” med en Minolta Dimage X, 3.11 megapixlar, för nio år sedan. Innan det hade vi lånat Katis pappas analoga kamera några gånger, men mest för att fota vardagsbilder. Vi pluggade båda två och den digitala kompaktkameran var en ganska dyr investering, för digitalkameror var nytt och hett. Båda två blev vi bitna direkt så det var en mycket bra och rolig investering. Vi fick som gemensamt intresse att åka ut på små fotoutflykter och publicera de bästa bilderna på en egen hemsida. 2005 köpte vi vår första digitala systemkamera, Canon 350D. Vilken skillnad på bildkvalité mot kompaktkameran!

Någonstans strax efter köpet av den nya kameran, gick våra fotointressen isär…


PIERRE OM FOTO

På jobbet 2005 fick jag bra kontakt med en kunnig fotograf som lärde mig mycket om ljus och studiofoto. Ju mer jag lärde mig, desto mer ville jag veta.

Jag föredrar att fota med Canon 5D och älskar fullformatet. Jag inspireras av olika saker när det gäller foto och gillar att fota människor och porträtt allra mest. Att fånga en känsla eller personlighet på bild kräver mer än bara ett tekniskt kunnande av kameran och det är utvecklande. Men när jag ser på bilder kan jag uppskatta både motivet, känslan eller den tekniska kvalitén i bilden. Att ljussätta med blixtar och lampor eller att hitta ”rätt” befintligt ljus är en stor del i mitt fotande.

Att blanda bild med sociala medier startade nog för mig när jag och @jensryden härjade i ett forum 2007 för digital bildbehandling. Jag fick helt klart mersmak. 16:e maj 2010 var Fotosöndag inne på sin tredje vecka och jag lämnade in mitt första bidrag, på temat ”Linjer”. Favorittemat hittills har varit ”Gul”, eftersom temat var så öppet. Dessutom var det kul att se allas bilder samlade i en färg.

 

KATI OM FOTO

Jag älskar verkligen foto. Då menar jag att sitta och bläddra i gamla album, inspireras av fotoböcker och att själv fotografera. Jag har ingen förfinad teknik utan lär mig under tiden. Att jag har tillgång till en fotolärare hemma är en stort bonus, även fast han faktiskt är rätt hård mot mig. Han förhör mig ganska ofta om olika inställningar och det är bra.

När jag blev gravid 2005 fanns intresset för foto kvar, men jag lade fotandet lite på is. Däremot utvecklades Pierre desto mer och jag började så småningom assistera vid fotningar. Samarbetet fortsatte såvida, men i en annan form än tidigare. Och så en dag i november 2010, hakade jag på Fotosöndag med mina två första bidrag till temat ”Ljust & mjukt”. Det är för övrigt mitt favorittema hittills, eftersom det fick mig att bestämma mig för att delta och därför också utmana mig själv kring fotografering varje vecka. Kul och inte minst utvecklande!

Även fast jag och Pierre ofta tycker olika om foton och bildbehandling och befinner oss kunskaps- och erfarenhetsmässigt på olika plan, så är det en stor fördel att dela ett intresse. Vi kan bolla idéer med varandra och ge konstruktiv och ärlig kritik. Det har sina fördelar att ha tillbringat 13 år tillsammans.

 

TRE FAVORITFOTON AV ANDRA /PIERRE

Det finns hur många fina bilder som helst och att välja ut tre är ingen lätt match. Här är några bilder som har fastnat, för att de är så bra.

Tema ”Ljud”. Ett underbart självporträtt med mycket känsla.
http://www.flickr.com/photos/molkan/5543499579
”Sound”, Copyright All rights reserved by molkan.se

Tema ”Kraft”. Oskärpan gör den här bilden. Helt underbar.
This little light of mine
”This little light of mine”, Copyright All rights reserved by Jetuma

Tema ”Hjälte”. Stina är en grym fotograf, hon mästrar alltid ljuset.
Milady de Winter
”Milady de Winter”, Copyright All rights reserved by Stina Stockholm

 

TRE FAVORITFOTON AV ANDRA /KATI

Det finns många bilder som jag tycker mycket om och så finns det fler fotografer som imponerar med sin teknik. Jag hade väldigt svårt att sålla ner alla fina bidrag till endast tre. Jag valde utefter det jag är svag för; ballerinor, svartvitt och berättelser.

Tema ”Vemod”. Till den här bilden kan man skapa många historier.
The missing ballerina
”The missing ballerina”, Copyright All rights reserved by vindpuss

Tema ”Giftfri”. Snyggt svartvitt.
http://www.flickr.com/photos/maja_larsson/5481956940
”Giftfri”,  AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Maja_Larsson

Tema ”FokusSpårDoft”. Så vackert och hoppfullt.
fokusspardoft
”fokusspardoft”, AttributionShare Alike Some rights reserved by Ulrica (@Ullie)

 

TRE EGNA FOTOSÖNDAGSFAVORITER /PIERRE

Tema ”Djuriskt”. Med fara för att man alltid tycker att ens egna barn blir jättebra på bild, så tycker jag ändå att ljuset och bildbehandlingen är bland de bättre jag gjort.

Maja Mouse
”Maja Mouse”, Copyright All rights reserved by PierrePocs

Tema ”Sval”. När jag får en idé och lyckas få ut den ur kameran precis som jag hade den i huvudet, känns det alltid bra. Det här är en sådan.
Cool #01

”Cool #1”, Copyright All rights reserved by PierrePocs

Tema ”Förnuft”. En bild som krävde väldigt mycket tekniskt på alla möjliga sätt.
Does this make sense?
”Does this make sense?”, Copyright All rights reserved by PierrePocs

 

TRE EGNA FOTOSÖNDAGSFAVORITER /KATI

Tema ”Ljust & mjukt”. Jag tycker om fotot för det var en sådan ögonblicksbild; helt plötsligt fanns motivet bara där, rakt framför mig i fårhagen.
Wilderness
”Wilderness”, Copyright All rights reserved by leapox

Tema ”Kontakt”. Det här fotot ligger mig varmt om hjärtat då mina systrar ställde upp på bilden och Pierre utmanade mig att redigera den på ett snyggt sätt.
Creation of Eve
”Creation of Eve”, Copyright All rights reserved by leapox

Tema ”Porträtt”. Ett annorlunda och fint porträtt av dottern.
Vintage Cinderella
”Vintage Cinderella”, Copyright All rights reserved by leapox

 

Vill du komma in kontakt med Kati och Pierre? Här är länkarna…

Pierre:

Kati:

 

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Cybban skriver:

    Vackra bilder och fin läsning om er båda! Tack för att ni delar med er!

  2. Katinka skriver:

    Roligt att få läsa lite mer om en signatur som jag alltid har höga förväntningar på till varje tema. 🙂 Tack för det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.