Fotosöndag Profil | Joakim Berndes

Namn: Joakim Berndes 
Ålder: 41 känner mig som 21
Bor: Älvsjö, Stockholm
Yrke/ sysselsättning: IT Ansvarig för RIKS KRIS organisationen nationellt och internationellt. Jobbar ideellt i två styrelser för KRIS-08 och MGFK (Midsommargårdens Fotoklubb) och fotograferingen sker på all övrig tid numera.
Fotar med utrustning:
Canon EOS 50D, Canon AE-1
Samyang 85/1,4 Aspherical IF
Canon EF 50mm f 1.8 II
Canon FD 50mm f 1.8
Canon FD 100mm f 2.8
Men har en komplett utrustningslista på min hemsida.

MOTIV SOM BRUKAR VARA I FOKUS NÄR DU FOTAR?

Jag fotograferar det mesta än så länge. Natur, människor, fasta motiv, byggnader osv. Men det blir mer och mer människor. Jag letar efter uttryck och händelser i alla olika människor jag fotograferar. Den ena människan är inte den andra lik, och varje människa kan ju se så annorlunda ut beroende på mimspel i ansikte, kroppshållning osv. Min passion för vatten är ju begränsad till sommaren, men då är det långa tider och älvliknande vattenforsar som ska upp på väggen hemma. Sen jag skaffade mitt Samyang så har skärpa och detaljer blivit mer fokuserat än någonsin. Nu finns utrustningen att kunna skapa ännu vackrare fotografiska verk.

VAD INSPIRERAR DIG?

Jag kan sitta och titta på nätet och besöka vernissager men blir inte inspirerad utav det av någon konstig anledning på samma sätt som det som sker i fotoklubben eller här på Fotosöndag. Det jag blir inspirerad av är det jag ”ser här och nu”. Svårt att förklara men Fotosöndag är ett bra exempel. Just denna vecka ska det fotograferas i ett visst tema, det gör att alla sitter och funderar och tänker, sen kommer idé och framförandet. När jag ser dessa bilder får jag inspiration att bli en bättre fotograf. Hur tänkte dom, hur genomförde dom osv. Det är därför jag älskar Fotosöndag.

HITTADE FOTOSÖNDAG GENOM…

Via webben/Twitter om jag inte misstar mig helt fel. Sen har det rullat på och numera har jag mitt alram på min iPhone så det ringer 1 min i 12 på tisdagar eftersom det är då temat för den veckan presenteras.

FAVORITTEMA HITTILLS

Detta är svårt. Jag väljer nog tema efter den bild jag är mest nöjd med som jag själv skickat in skulle jag tro. LJUD är det tema som jag tyckte var roligast. Dels för jag själv har jobbat som DJ i mer än 10år när jag var yngre men också för att jag fick rigga och testa ljus och inställningar hemma vid tagning av den stora havssnäckan. Hade tre andra bilder, men det blev en helt annan bild än vad jag hade planerat. Men det är inte det temat som har den bästa bilden tycker jag själv.

TRE FAVORITFOTON AV ANDRA

Tema ”Rund”. Detta fotografi är helt underbart från början till slut tycker jag. Från tanke, idé till det färdiga fotografiet i själva utvecklande av fotografiet är så överensstämmande med det jag ser på bilden. En tanke, ett framförande och en kommande seriefigur. Underbart!
_MG_1122-Edit.jpg
”The Birth Of Mickey”, Copyright All rights reserved by Jens Rydén

Tema ”Förnuft”. Rubriken säger så mycket i denna otroliga bild. Allt är upp och ner fast ändå inte. Ett studiofotografi med mycket planering och otroligt snyggt framförande. Små moln som bryter den annars vanligt förekommande vit/grå bakgrund som oftast vi sätter upp i en studio. Snyggt!
Does this make sense?
”Does this make sense?”, Copyright All rights reserved by PierrePocs

Tema ”Porträtt”. Sista bilden jag väljer är även denna en bild med få färgnyanser. Denna svart/vita bild är helt underbar! Jag älskar att jag inte ser ögonen på grabben och ljussättning och kontrasten i denna bild är så bra. Skärpan ligger så rätt och dom små fräknarna gör att bilden komplett. Vackert!
http://www.flickr.com/photos/tomasjonssson/5607151754/
”What’s on your mind”, Copyright All rights reserved by TomasJonsson

 

TRE FAVORITFOTON AV MINA EGNA FOTOSÖNDAGBILDER

Tema ”Vemod”. Denna har jag valt för att jag har fångat en man på plattan som är trött, skitig och på väg att få sin första kopp kaffe, men det var efter arbetet i Lightroom som gjorde hela bilden. Där fick jag fram en helt ny känsla med dom mörka / metalliska färger. Då såg jag att denna bild är den som ska till Fotosöndag.
Vemod

Tema ”Rekvisita”. Här fick jag köpa in alla saker på Myrorna utom boken som stod i bokhyllan. Sedan tog det tid att få rätt saker på rätt plats. Men när jag väl fick allt där jag såg och kände var rätt så att bilden. Yes! Det var svårt eftersom jag satt hemma och hade problem med ljuset men det är ju detta som är tjusningen med Fotosöndag. Att jag pressar mig själv att bli bättre och komma på enkla lösningar som ger stora resultat.
Rekvisita

Tema ”Oväntat”. Här är det en tanke som föddes på tunnelbanan och som gjordes på mindre än 10 min. En kniv för att inte förstöra hela påsen när jag skulle öppna den, bytte innehållet, rigga ljusen, bytte till rätt glugg och Snap!. Jag tror att jag tog endast 4-5 bilder innan ljuset var rätt. Denna är ett praktexemplar på att allt är möjligt bara man har rätt inställning att inget är omöjligt och lite kluriga ideer.
Malaco

Vill du se mer om och av Joakim eller komma i kontakt med honom – så klickar du dig vidare här…

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Magnus Attefall skriver:

  Mycket trevligt att läsa mer om dig Jocke och tankarna bakom. 🙂

 2. EvasSvammel skriver:

  Kul att få veta lite mer om dig.
  🙂

 3. Pierre skriver:

  Kul att få läsa om dig och dina tankar om bild. Hoppas vi möts på något foto tweetup i en nära framtid 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.