Fotosöndag Profil | Tomas Holmqvist

Namn: Tomas Holmqvist
Ålder: 41
Bor: Vällingby
Yrke/ sysselsättning: Pappa till två barn 7 och 16 år och gift med Ellinor aka Ateljerista på Flickr och Fotosöndag. Arbetar som grafisk konsult och utbildning på Batteri kommunikation.

Fotar med utrustning

Älskar kameror! Har många. Fotograferar både digitalt och analogt, från halvformat till 18×24 cm. Som arbetsredskap använder jag en Nikon D300, mestadels med manuella objektiv från 20mm och uppåt, både från Nikon, Zeiss och Voigtländer. Arbetar en del med ljus och tar hjälp av blixtar, reflektorskärm och paraply.

Jag gillar också att arbeta enkelt och till vardags bär jag med mig Sigmas dp2s och en nyinköpt gammal Leica och en lös ljusmätare, oftast laddad med svartvit film. Det är väldigt roligt att fotografera med mätsökare har jag upptäckt, och när jag fotograferar manuellt tvingas jag tänka mer kring hur jag vill att bilden ska bli redan innan jag knäpper. Det blir en annan utmaning än digitalfotot där man har hur många chanser som helst.

Fotobakgrund

Jag har fotograferat sedan jag var liten men fotograferandet har gått i perioder. I tonåren började jag jaga fåglar med kameran och drömde om att bli naturfotograf och gick ofta på föreläsningar med diabildspel av olika naturfotografer. Senare började jag fotografera det som hände runt mig, jag fotograferade på resor, mina kompisar och bytte ut fåglar mot rockfoto. Jag började på GFU på Folkuniversitet och mötte där flera bra lärare och många inspirerande fotografer. Jag minns speciellt en föreläsning av Anders Petersen samt att Nan Golden tyckte att jag borde läsa vidare när hon sett mina bilder vid en antagning. Det känns fortfarande häftigt att tänka på!

I skolan fick jag en grund i foto och genom övningar med teman liknande Fotosöndag fick vi presentera bilder varje vecka. Det var otroligt lärande att se hur andra löst uppgifterna samt att den kritik man fick fick en att försöka ytterligare eller att se bilderna på ett annat sätt nästa gång.

Hand i hand med mitt intresse för gamla kameror vaknade även intresset för gamla fotografiska tekniker och jag började en kurs i fotogravyr på Biskops Arnös folkhögskola. Det konstgrafiska hantverket och fotografin blev sedan det som upptog min tid under flera år på olika konstskolor, men i större och större utsträckning uppblandat med den digitala bilden.

I många år använde jag mest min Nikon FM2:a med en 35:a som fick hänga med på semestrar och lekparker ända till dess att jag bestämde mig för att köpa Canons första kompaktkamera som det gick att fotografera i RAW med. Idag så utbildar jag i fotografi, färghantering, bildhantering och grafisk produktion, föreläser på seminarier och mässor och håller i seminariet Photoshop day. Håller även kurser i fotogravyr med polymer och utskriftskurser för konstnärer och fotografer.


Motiv 

Jag väljer kamera efter det uttryck jag vill få fram i bilden. Jag arbetar framför allt med svartvitt, både när jag fotograferar dokumentärt, tar familjebilder eller porträtt. Arbetar gärna med naturligt ljus eller väldigt enkelt med några Nikonblixtar. Landskap och resebilder är några andra motiv jag gillar. Jag har även börjat utmana mig i att fota gatufoto,vilket känns lite obehagligt och intimt. Vi får se vad det landar…

Jag har den senaste tiden fotograferat mycket analogt och även digitalt sökt den analoga känslan i mina bilder. Fotograferar gärna med Sigmakameran som är mer ”filmlik” och tar gärna Hdr-bilder. Jag har även börjat samla på mig utrustning från 1800 talet vilket kommer att leda till en ännu mer långsam process. Jag drömmer om att kunna komma igång med att fotografera porträtt på glas eller plåt, då jag verkligen gillar skärpan och oskärpan samt den underliga renderingen av färger i gamla porträttbilder. Ska passa på att se Sally Mann som jobbar med den tekniken nu när hon visas här i Sverige igen, hennes bilder är fantastiska!

Oavsett om jag fotograferar familj, vänner, landskap, blommor med mobilen eller Hasselbladaren så försöker jag fånga en känsla i motivet som sedan måste synas på bilden. Jag tänker mycket på strukturer, ytor, som asfalt, blad och hur ljuset faller när jag fastnar för ett motiv. Struktur och yta framträder vackert i motljus så det blir många bilder i motljus, kanske det finns en romantiker inom mig? Jag fastnar för vardagliga enkla motiv med fint ljus, struktur och känsla. Att lyfta fram det vi ser hela tiden, men se det på ett nytt sätt eller med ett annat ljus.


Vad inspirerar?

Det finns mycket som inspirerar mig, men när det gäller fotografi så är det medveten fotografering, ofta dokumentär där man utnyttjar det fotografiska mediet. Är även med på Fotosidan och 1x och på Flickr tittar jag naturligtvis på fotosöndag. Det är är riktigt kul att titta på andras bilder och se hur andra löst temat för veckan. Sen har jag många husgudar ,Sally Mann, Edward S Curtis, Joel-Peter Witkin, Pentti Sammallahti, Robert Frank, Josef Koudelka, Anders Petersen, Larry Clark och Roger Ballen är några. Sista böckerna som inköpts är Chris Killip, Hannah Modigh och Anders Petersens senaste.


Hittade Fotosöndag 

Mattias berättade om Fotosöndag och tipsade mig. Jag har alltid varit kritiskt till bildtävlingar men det här var något annat, ett sätt att få in kreativitet i vardagen. Favorittema hittills är nog det första temat jag var med på, ”svartvitt och landskap”.

TRE FAVORITER AV ANDRA

Det här var riktigt svårt men jag väljer några bilder jag tänkte på direkt!

Oändlig
”Oändlig”, Copyright All rights reserved by grafikcissi.

Grafikcissis tolkning på temat ”Oändlig”. En bra bild med alla färger och en vacker tanke att våra berättelser inte tar slut.

Natural Negative Spaces
”Natural Negative Spaces”, Copyright All rights reserved by Jens Rydén

Jens Rydéns tolkning på temat ”Negativt Utrymme”.

Forgotten
”Forgotten”, Copyright All rights reserved by dgranat.se

dgranat.ses tolkning på temat ”Hus”. En bild som fastnade direkt i mitt huvud.

 

TRE EGNA FAVORITER

SDIM7723-Redigera.jpg
”SDIM7723-Redigera”, Copyright All rights reserved by bildpunkt

Tema ”Svartvitt och landskap”. Den första bilden jag lämnade in till fotosöndag. Tycker om svartvitt och gillar anspråkslösa landskap.

SDIM2373-Redigera.jpg
”Hämtning”, Copyright All rights reserved by bildpunkt

Tema ”Vardag”. Hämtade sonen hos en kompis, där de hade spelat och sjungit Kiss och han fick en påse på hatten för att inte förstöra den i regnet. Jag var glad att jag som vanligt bar med mig en kamera och jag ställde upp honom för en bild på väg hem. Bilden där han blundade kändes rätt!

Himmel
”Himmel”, Copyright All rights reserved by bildpunkt

Tema ”Glitter”. Bilden är fotograferad en kväll i stugan mot en mörk himmel, i bilden framkommer molnen mer mot vad jag upplevde och rymden glittrar! Kan dock inte bli riktigt klar om jag gillar spökbilden av skräpet på sensorn, tog den bilden som jag lät den vara kvar kommer jag ihåg.

 

Vill du se mer av Tomas eller komma i kontakt med honom? Här är länkarna…

tomasholmqvist.se
Flickr: bildpunkt
facebook: tomas.holmqvist
twitter: @bildpunkt

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.