Fotosöndag Profil | Erik Nygren

Namn: Erik Nygren
Ålder: 25 år
Bor: Forshaga (Karlstad), Värmland
Yrke/ sysselsättning: Porträtt, press, reklam, produkt, Bröllopsfotograf med enskild firma
Fotar med utrustning: Canon 5D Mark II  och några fasta och några zoomoptiker som täcker 17mm – 200mm. (favoritbrännvidden är 135mm)VÄGEN TILL FOTO SOM YRKE

Jag har alltid tyckt om att fotografera men hade nog aldrig tänkt att jag skulle starta eget företag som fotograf. Direkt efter gymnasiet där jag studerade på en skola där man fick filma och fota lite så började jag faktiskt jobba som bilrekondare i Karlstad. Hade sedan länge drömt om att skaffa en Nikon D50 men när jag hade jobbat ihop pengar och skulle skaffa min första systemkamera så blev det en Canon EOS 350D istället, sedan dess har det alltid varit Canon som gäller för min del. Efter inköpet av systemkamera gick det bara utför och man skaffade mer kunskap och utrustning. Efter några år kändes inte bilrekondjobbet, eller att ens vara anställd så roligt längre och jag fotade allt mer så jag började väl fundera lite på hur jag skulle få mer tid till att fotografera. Jag ville inte längre bara fotografera för min egen skull utan jag ville fotografera åt ”kunder”.

Resan från bilrekondare till yrkesfotograf

Åren gick och en vacker dag tröttnade jag på mitt jobb och tänkte att nu jä**ar ska jag testa, jag är fortfarande ung och skiter det sig så skiter det sig. Jag sa upp mig från jobbet och för att överleva så började jag jobba extra åt min far som också har eget företag. Fick skriva in mig på arbetsförmedlingen och jag hade kikat lite på starta-eget bidrag, det vore ju perfekt för mig som vill komma igång men som inte har en kappsäck med guldpengar under trappan som Pippi Långstrump.

Tyvärr så kunde man bara ansöka om starta eget bidrag om man var över 25 år så det gick ju inte så bra. 2009 sökte jag ett jobb som skolfotograf och blev kallad till intervju och fick faktiskt jobbet. Det blev en resa till Växjö för att gå på kurs och därefter jobbade jag som fotograf och fotograferade gruppbilder samt porträtt på gymnasieelever i Karlstad under hösten. Det var en mycket bra erfarenhet och suget att starta eget företag blev bara större.

Månaderna gick och sen blev det nytt år och de på arbetsförmedlingen sa att nu är det nya regler för starta-eget bidragen, det är sänkt till 20 år, så jag ansökte direkt och var tvungen att göra en affärsplan och ha möten med en person som skulle bestämma om man skulle få eller inte få det här bidraget. Det dröjde en stund men sen kom beskedet att jag fick bidraget! Så då bar det iväg till skatteverket för att registrera företag och allt som hör till. Juli 2010 blev allt klart och jag drog igång. Delade en studiolokal i Karlstad med en annan fotograf i början (har den lokalen själv idag) och det började droppa in lite jobb här och där.

På den vägen är det och idag har jag haft mitt företag igång i 1 år och 3 månader. Fotograferar porträtt av olika slag, ofta barn och djur åt privatpersoner samt fler och fler bröllop som jag tycker är kul att fotografera. Har även några jobb åt företag samt dagspress och har fotograferat åt Expressen en hel del på sista tiden, vilket är riktigt skoj! Jag har dock plats för mer jobb i kalendern för jag expanderar fortfarande så det är bara att höra av sig om man har något kul samarbetesförslag eller jobb.MER OM FOTO

Jag brukar för det mesta fotografera porträtt på människor och djur, men brukar även fotografera bilar ibland då det är ett av mina stora intressen, det händer att ett och annat landskap slinker in i min portfolio också. Jag blir inspirerad av människor som vågar köra sitt eget race och tror på sig själva! Sen tycker jag det är roligt att kolla på videoklipp på nätet med behind the scenes och how-to’s.

Jag tror att det var Tommie Ohlsson som introducerade Fotosöndag för mig. Hade sett på Flickr att han lagt upp bilder till Fotosöndag och jag tyckte att det verkade spännande – så jag testade och fastnade direkt! Fotosöndag får verkligen igång hjärnan och får en att skapa bilder man ofta annars inte tar.

Mitt första bidrag var till temat ”Blues” och det var en bild på mina nya tygskor som var blå. Favorittema hittills är nog ”Illusion”. Det var utmanande att klura ut något att fota på det temat och jag tyckte att resultatet blev en kul bild!TRE FAVORITFOTON AV ANDRA

Stripes
”Stripes”, Copyright All rights reserved by Jetuma
Tema ”Smal”. Jag gillar den här typen av bilder på djur, där man inte nödvändigtvis måste se hela djuret.

Sval
”Sval”, Copyright All rights reserved by Tommie Ohlson
Tema ”Sval”. Jag är svag för svartvita bilder och dimma, så den här gillar jag!

Secured time
”Secured time”, AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by Jetuma
Tema ”Säkerhet”. Det här är en sådan bild jag bara fastnar för. Ren och enkel och skön detalj med det guldiga mot det svarta och strukturen i lädret.TRE FAVORITFOTON AV MINA EGNA FOTOSÖNDAGBILDER

Stadsbild "Fotosöndag"

Mitt bidrag till tema ”Stadsbild” – blev ett panorama ifrån Karlstad en regnig kväll. Tror det blev min mest populära fotosöndagbild hitills och jag själv är väldigt nöjd med den!

untitled - Illusion

Mitt bidrag till tema ”Illusion” – var denna bilden på en vän till mig. Valt denna bilden för det var roligt att prova på att ta denna typ av bild där man vänder världen lite ur spår.

sommarminne_enfoto

Mitt bidrag till tema ”Sommarminne” – är den här härligt varma sommarkvällsbilden. Har valt den här för jag gillar verkligen ljuset och färgerna i den här bilden.Vill du se mer av Erik eller komma i kontakt med honom? Här är länkarna…

070 585 31 11 
fotograf@eriknygren.com
www.enfoto.nu
www.flickr.com/eriknygren
www.facebook.com/enfoto
@ enfoto på Instagram
@eriknygren på Twitter
eriknygren.blogspot.com


Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.