Fotosöndag Profil | Jens Rydén

Namn: Jens Rydén 
Ålder: 45 år
Bor: Bjärred (ett par mil norr om Malmö vid Öresund)
Yrke/sysselsättning: Senior Technical Communicator på Know IT på dagtid sen byter jag om i en telefonkiosk och driver eget företag som fotograf, tecknare, grafisk designer och annat kreativt på min fritid.
Fotar med utrustning: Canon EOS 5D Mark II, Canon EOS 30D, Canon EF 17-40/4.0L IF USM, Canon EF 50 mm f/1.4 USM, Canon EF 100/2.8L IS USM Macro, Canon EF 70-200 f/4L IS USM, Canon Speedlite 430 EX, 2 st Elinchrom D-Lite 2, 3 st Elinchrom D-Lite 4, reflexskärmar, softboxar och annat smågodis.

MIN SYN PÅ FOTOGRAFERING

För mig handlar fotografering om konsten att fånga en bild, en känsla att förmedla ett budskap, att skapa ett intresse hos en betraktare. Anser att kameran är helt betydelselös för om en bild är bra eller inte. Allt handlar om förmågan att komponera och fånga ljuset. Först då du ska skriva ut en bild är det här med antal pixlar d.v.s i grund och botten storleken på bildsensorn, av intresse. Självklart blir inte ett klassiskt porträttfoto bra om ögonen är oskarpa. Kanske att det är enklare att få bra skärpa med kvalitétsobjektiv men det handlar i så fall mer om felaktig hantering av en enklare kamera än om själva utrustningen. Idag är det nog svårt att hitta en kamera som ger riktigt usla bilder rent kvalitétsmässigt. Jag tycker att det generellt sett ligger en på tok för stor fixering vid utrustning och ogillar frågan ”Dina bilder är grymma, vilken kamera har du?”

Med dagens kameror är det som skiljer en duktig fotograf från mängden förmågan att komponera intressanta bilder. Alla kan fotografera samma motiv men inte alla kan ta en bra bild av det. Alla som tycker om att fotografera borde lägga ner tid på att lära sig de generella kompositionsförhållandena som av oss människor gör att en bild uppfattas som intressant och bra. Alla kan med en inte speciellt mycket ansträngning lyfta sitt eget fotograferande flera nivåer om man har intresse för det.

Det är kanske lätt att skriva dessa påståenden tycker några av er som läser artikeln. Jag kan inte säga emot eller invända då jag är född med en bildådra och teckningstalang vilket alltid har haft den effekten på mig att jag söker bilder med min blick. Samlar intryck, hittar bildvinklar, skapar idéer för bilder och sätt att uttrycka känslor i bild. Ibland är det en egenskap som är jobbig att ha. Det vore skönt att bara kunna koppla av och njuta, ta in utan att skapa bilder. Men nästa gång du ska fotografera gör bara en så enkel sak som att efter det att du har tagit din bild, förflytta dig runt motivet, höj kameran, sänk kameran och ta ytterligare bilder. Titta sen på dina bilder och analysera om någon bildvinkel ger en bättre bild än övriga och fundera på varför.

Jag gillar all form av fotografering och ser en utmaning i att på bästa sätt förmedla en bild till betraktare oavsett motiv. Landskaps- och naturfotografering är dock det jag tycker mest om. Det har med min uppväxtmiljö och fostran inom scouting att göra. Naturen är en del av mig och att fotografera landskap- och naturbilder innebär att jag rent kroppsligen befinner mig i en miljö där jag mår som bäst. Klart att det blir favoritmotiv då. Ljussättning tycker jag är spännande att experimentera med och det går snabbt att se resultat av de inställningar och uppställningar jag gör. Det roligaste med ljussättning är att det är så oändligt i valmöjligheter och jag lär mig alltid nytt och bygger nya erfarenheter vid varje tillfälle.

Inspiration hittar jag precis överallt i mitt liv. Något jag ser, läser, hör, upplever eller som bara poppar upp ur minnet eller ur min galna fantasi. Kopplar min inspiration till att jag är en bild- och känslomänniska, det hänger starkt ihop och jag kan inte peka på något speciellt som triggar en bildidé vare sig det gäller ett foto eller en teckning. När jag fotograferar eller tecknar försvinner jag in i en bubbla. En kreativ zon. Öppna sinnen och lyhördhet för allt i min omgivning. Bara ta in och låta instinkten komponera bilder.

När jag porträttfotograferar jobbar jag dock inte på samma sätt. Där tycker jag det är viktigt att skapa ett samarbete med och ett förtroende hos modellen. Spelar inte någon roll om modellen är ett barn, en vuxen eller en grupp. Porträttfoto handlar mycket om närvaro och att känslomässigt ta bort det hinder som kameran skapar mellan modell och fotograf.

 

JAG OCH FOTOSÖNDAG

Vill minnas att maj 2010 var den första gången jag medverkade i Fotosöndag. Har försökt att minnas hur jag hittade gruppen men kan inte komma på hur jag började att medverka. Skulle tro att det var via Twitter. Det kan också ha varit via Pierre Pocs som varit min digitala nestor sen vi gick i samma klass på en högskolekurs i Digital bildhantering 2007. Spelar idag en mindre roll hur jag hittade Fotosöndag, huvudsaken för mig är att jag hittade gruppen. Tycker att det är oerhört roligt att vara med och ta del och inspireras av övriga medverkandes bilder. Är verkligen tacksam för att Maja Larsson fick denna briljanta idé för ett knappt år sen.

Jag tittar verkligen på alla bidrag. Ser det som en hederssak att göra. Medverkar man ska man åtminstone ge övriga medverkande så mycket respekt att man tittar på deras bilder. Tidigare kommenterade jag på så många bilder som möjligt, helst på alla. Men efter hand som antalet bidrag har ökat blir det långt från en majoritet av bilderna som jag kommenterar. Tyvärr. Jag vill gärna försöka ge något med min kommentar, ett mervärde för fotografen i fråga. Analyserar mig själv och ifrågasätter varför jag känner som jag gör när jag ser en bild. Om jag känner något. På så sätt ökar min förståelse för mitt egna bildkomponerande samtidigt som jag lär mig mycket av hur andra tänker  när de komponerar sina bilder.

Favorittema har jag inget och av de teman som har varit hittills är det inte något som framstår som mer favorit än andra. Några teman har jag helt klart haft lättare för, men att det är lätt innebär inte att det har varit roligare. I flera teman har det roliga varit utmaningen. Några tema har varit en för stor utmaning för att jag skulle kunna hantera dem och då har jag avstått av olika anledningar. I övrigt är min ambition att medverka varje söndag.

Jag har kommit i kontakt med många härliga människor och duktiga fotografer genom Fotosöndag. Det vi tillsammans skapar i gruppen tycker jag är helt fantastiskt. Det svåraste med att skriva den här artikeln var att plocka ut tre favoriter. Där är så många fantastiska bilder i gruppen Fotosöndag och jag har många favoriter. Skulle vilja lyfta fram fler bilder som inspirerar mig och som jag tycker mycket om. Alla medverkande inspirerar mig mer eller mindre men Stina Bjurström, Jonas Mauritzson, Chris Wesslén, Johan Larkander, Pierre Pocs, Maja Larsson och Ulrica Törning är några jag skulle vilja lyfta lite extra på kepsen just för att de har en blick för bilder som tilltalar mig mycket.

 

TRE FAVORITFOTON AV ANDRA

Glaset, på tema struktur, Copyright All rights reserved by KRSE
Glaset

Älskar det minimalistiska och de starka linjerna. Centrerade linjer. Underbar grön färg. Ren bild. Välstädad miljö. Sen då glaset som gör hela bilden, det där lilla som bryter av allt det regelbundna och sticker ut.

If I could, på temat uppifrån, AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Maja_Larsson
http://www.flickr.com/photos/maja_larsson/5253477599/

En bild som sätter igång mina tankar. Älskar det ologiska och oväntade. Hela bilden är en stor tvist av verkligheten, eller rättare sagt av verkligheten som vi känner den. Vad är rätt egentligen? Strukturen och tonen i bilden är ljuvligt vacker. Den stora tomma ytan ger ett lyft åt bilden och ett utrymme för benen att röra sig över. Oerhört kreativt.

Cool #01, på temat sval, Copyright All rights reserved by PierrePocs
Cool #01

En fantastiskt läckert komponerad bild som innehåller så många olika tolkningar och budskap. Attityden på modellen är helt underbar hon verkligen utstrålar ä n t l i g e n och njuter fullt ut av att låta den kalla drycken svalka henne. Det blå ljuset lyfter budskapet och den svala känslan. Linjerna i klinkergolvet och den låga bildvinkeln ger ett läckert djup i perspektivet.

TRE FAVORITFOTON AV MINA EGNA FOTOSÖNDAGBILDER

Circular Bends, på temat abstrakt, Copyright All rights reserved by Jens Rydén
_MG_8222.jpg

Bilden tilltalar mig i sin grafiska framtoning. De regelbundet oregelbundna. Färgnyanserna i både det gröna och det vita. Jag experimenterade med längre slutartider och att röra kameran cirkulärt eller linjärt under exponeringen för att fånga en känsla av målad bild. Resultatet gjorde mig lycklig redan då jag såg det på kamerans display.

Ten, på temat tio, Copyright All rights reserved by Jens Rydén
Ten

Jag älskar harmonin och lugnet som fotot skänker mig. När jag tittar på den minns jag allt arbete och att det inte finns minsta lilla slump involverad i bilden. En bra idé, ett gediget förarbete och rätt valt tillfälle för fotograferingen.

Nomadic på temat karaktär, Copyright All rights reserved by Jens Rydén
_MG_9095-Edit.jpg

Det dramatiska och karga i den här bilden väcker ett intresse i mig och mina tankar börjar att snurra kring motivet. Jag vet vad jag vill säga med bilden men det vill jag inte skriva för då försvinner en del av mystiken. Bilden bör ses i förstorat format och mot svart bakgrund för att riktigt komma till sin rätt i de mörka partierna.

Vill du se mer om och av Jens eller komma i kontakt med honom – så klickar du dig vidare här…

 

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Joakim Berndes skriver:

    Fin artikel och många kloka ord. Fantastiska bilder av dig och dom andra.

    /Joakim

  2. Stina Bjurström skriver:

    Tack, Jens! Detsamma! Kommer en bit närmare att ta mig ur min svacka 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.