Tekniken bakom fotomaraton

by Maja on 21 mars, 2012

Jag tänkte att det kunde intressera några av er hur vi gjorde rent tekniskt när vi genomförde vårt fotomaraton den 25 februari. Så Karl har varit så snäll och sammanfattat det här. Varsågoda!

/Maja

Lite om tekniken bakom fotomaraton
Jag har alltid varit intresserad av att använda så enkla och tillgängliga lösningar som möjligt. Dels för att det blir billigare, dels för att man lär sig mycket och framför allt för att det visar på vilka möjligheter som finns där ute. Det här gällde så klart också upplägget för Fotosöndags fotomaraton där jag hjälpte till med det tekniska.

Anmälningarna skedde via Google Docs. Formuläret skapade automatiskt deltagarnummer. Vi sorterade ut ev dubbletter och skapade en mapp för varje deltagare på karlnilsson.se. Deltagarnummer mailades till alla deltagare tillsammans med instruktioner.

Mapparnas innehåll visades med Php-scriptet autoindex som också skötte uppladdningen av deltagarnas bilder i respektive mapp. Totalt 900 Mb bilder i jpg-format laddades upp av de 95 deltagarna!

Mapparna visades sedan för juryn med hjälp av php-galleriet JV2 Quick Gallery tillsammans med ett poängformulär i Google Docs där de satte betyg på varje deltagares inlämnade bidrag, med 1 till 10. Vinnare blev den som hade högst totalpoäng.

Eftersom vi inte visste om det skulle bli 20 eller 200 deltagare var det viktigt att det skulle gå att skala efter behov. Jury ställde ju upp gratis så det var viktigt att det skulle fungera smidigt för dem. På det stora hela fungerade det mesta bra. Ett par av deltagarna hade problem att ladda upp bilder med Internet Explorer men det löste sig med Firefox. Hanteringen av åäö är fortfarande lite av en utmaning att lösa till nästa maraton.

Kommentera gärna och lämna ris och ros.

/Karl Nilsson @beta75

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

P.O. Arnäs mars 21, 2012 kl. 11:37

Lysande!

Svara

Joakim Berndes mars 21, 2012 kl. 11:45

Ja du Karl. Finns inge ris i hela världen att lämna här. Klockrent hela vägen skulle jag vilja säga. =)

Svara

Previous post:

Next post: