FOTOMARATON | Juryn presenterar och vi gratulerar

Då var det så dags för juryn att presentera vinnarna av Fotosöndags första fotomaraton. Juryn har bestått av Jessica GowGordon Andersson, Baard Hansen och Elin Kero. Juryn fick i uppdrag att var och en bedöma varje serie bilder i sin helhet och sätta ett betyg per serie. De personer vars bildserier har fått de högsta poängen har helt enkelt kammat hem vinsterna på ett sammanlagt värde av 6000 kronor från Japanphoto.

Lite siffror att bjuda på. 135 stycken anmälde sig till maran. 95 stycken fullföljde hela  maran och lämnade in ett bidrag på varje tema och det är dessa bildserier som juryn har bedömt! Juryn  har också blivit ombedda att välja ut en favoritbild bland alla inlämnade bilder och skriva ett par rader om sitt val. Vi presenterar vinnarna och favoritbilderna nedan. Efter det följer ett bildspel med samtliga inlämnade bilder.

Ett stort tack till alla för ett fantastiskt engagemang och fina bidrag! Vi har fått så mycket positiv respons så jag nästan kan lova att vi kommer göra om det här längre fram, kanske till hösten. Stort tack!

/Maja @maja_larsson och Kalle @beta75
FOTOMARATON | JURYNS KOMMENTARER

Otroligt bra fantasi, kul att se alla bilder som har lämnats till tävlingen. Kreativiteten har flödat och många fina bidrag lämnades in. Det är otroligt roligt att se att så många faktiskt antog utmaningen och tog sig an de komplicerade uppgifter som Fotosöndag presenterade genom teman under dagen. Ett fotomaraton i den här formen, utmanar vår kreativitet och det behöver vi emellanåt för att utvecklas.
/Baard Hansen

Jessica GowJag tycker att idén till fotomaran är jättespännande. Lite som mitt jobb som pressfotograf, att man snabbt måste lösa en uppgift och sedan leverera den fort. Själv blir jag numera stressad över att få för lång tid på mig på ett jobb. Efter att ha tittat på samtliga bilder kan jag konstatera att jag blev mest förtjust i de bilder där händelser eller människor har fotograferats. Även de serier där en stämning har fångats på samtliga sex bilderna. När man tittar på en serie bilder är det väldigt viktigt att alla bilder passar ihop och kompletterar varandra. Ibland kan en bild som sticker ut sänka intrycket på hela serien. Det här är ett jättebra sätt att få igång diskussioner om bilder som man kan lära sig massor av. /Jessica Gow
Elin KeroJag har varit med i många fotomaraton sedan jag började fota, så det är väldigt roligt att få vara med och bedöma! Jag tycker det är grymt att så många faktiskt tog sig tiden och deltog – utmanade sig själv. Tänk att ett ord kan skapa så många olika idéer!

/Elin Kero


Gordon AnderssonFotomaratonet var en riktigt kul grej att få vara delaktig i då den visade att vi är väldigt många som älskar foto så mycket att vi kan viga nästan en hel dag att utmana oss själv inom området. Det var fler deltagare än jag kunde drömma om och kvaliteten på bilderna höll väldigt hög klass. Roligast var att se hur vissa tolkade teman på helt oväntade sätt och hur andra gjorde bildserier som höll ihop trots olika teman. Jag hoppas verkligen detta blir av igen då det bevisligen inspirerar många att fotografera mera.
/Gordon Andersson


JURYN PRESENTERAR OCH VI GRATULERAR

Efter vi räknats samman juryns poäng visade det sig att vi hade en förstapristagare och sedan fyra stycken på samma poäng. Så vi valde att fördela priserna på dessa.


1:a pristagare – Peter Alexanderson, @ptrlx
Peter  Alexanderson har vunnit presentkort värde 2000 kronor. Här är bildserien som juryn satte högst poäng på!

Peter Alexanderson

2:a pristagare – Sebastian Skarp, Anja Hynynen, Christian Skoog och Björn Lindell
har vunnit varsit presentkort värde 1000 kronor
Sebastian SkarpAnja Hynynen
Christian SkoogBjörn Lindell
Övre raden t.v. Sebastian Skarp | Övre raden t.h. Anja Hynynen
Undre raden t.v. Christian Skoog | Undre raden t.h. Björn Lindell

Vinnarna ombeds att kontakta oss via mail info[a]fotosondag.se så jag kan fördela vinsterna. Vinsterna har Japanphoto sponsrat med och vi tackar så mycket för det!

JURYNS FAVORITBILDER

Jessicas favoritbild
”Samlad” av Björn Lindell. Det här är en ganska vanlig typ av bild som jag tycker att fotografen har fått till extra bra. Man känner en härlig närhet och gemenskap fast man bara ser så lite av människorna. Jag testade att göra om bilden till svartvitt och tyckte att den blev ännu bättre så. /Jessica
Elins favoritbild
”Vinklat” av Lillan Fotolillan Magnusson. Det var den här bilden som gjorde att jag stannade till i bläddrandet bland bilder. Gillar tanken och sedan är jag även svag för speglingar. /Elin


Gordons favoritbild
”Vinklat” av Sebastian Skarp. Detta är utan tvekan min favoritbild då jag älskar hur ett så enkelt motiv kan vara så intressant och välkomponerat. Fotografen har lagt upp de olika delarna på ett perfekt sätt och sedan valt en gråskala som nästan endast består av svart och vitt för att få ut max ur detta grafiska motiv, helt rätt enligt mig. /Gordon
Baards favoritbild
”Vinklat” av Joakim Källström. Bilden av boken ”Syftet med människan”.Detta är min favorit bild, inte bara eftersom det är en rolig bild men här fotografen löst uppgiften genom att tänka utanför boxen. Personen har slutfört uppgiften på ett mycket kreativt sätt.


SAMTLIGA BIDRAG TILL FOTOMARATON VÅREN 2012

Du gillar kanske också...

23 svar

 1. Carina Nanker skriver:

  Stort grattis till vinnarna!
  En riktigt rolig utmaning som jag lärt mig jättemycket av. Gör det gärna igen!

  /Carina

  • Maja skriver:

   Tack för den kommentaren! Uppskattas mycket av oss bakom. Till hösten kan det kanske dra ihop sig igen 🙂 Det här var verkligen roligt!

 2. Mikael Tigerström skriver:

  Stort grattis till alla välförtjänta pristagare – härliga konsekventa bildserier allihop!

 3. Peter skriver:

  Det var roligt att vara med. Tävlingen var välarrangerad med bra information. Tack för att ni tog er tid och anordnade den.

  Jag är mycket smickrad och ärad över att ha vunnit tävlingen, jag kommer att gå på moln i flera veckor.

  Peter

  • Maja skriver:

   Stort grattis Peter! Och tack för den fina kommentaren – att ha satt dig på ett moln är ju helt fantastiskt! 🙂 Ha en trevlig kväll nu! Jag ska strax svara på ditt mail.

 4. Veronica skriver:

  Tusen tack för en jätterolig utmaning! Ni gör det så seriöst så jag blir generad över att jag deltog med mina bilder:) Och tack för hjälpen med uppladdning när det trasslade sig för mig. Här ute på obygden har vi koppartråd i ledningarna…

  • Maja skriver:

   Hej! Roligt att höra att du gillade utmaningen 🙂 Vi hjälper så gärna när det trasslar. Ibland vill det gärna krångla, särskilt med lite tidspress. Ha en fin kväll!

 5. Jens Rydén skriver:

  Det vore onekligen intressant att få läsa juryns motiveringar till de bildserier respektive jurymedlem har betygsatt. Blir så mycket mer lärorikt då. Nu blir bedömningen och deras syn på vad som gör just dessa bilder bra, dolda i hemlighet. Alla har olika sätt att se på bilder och bedöma vad som är en bra bild och det är intressant att lära av andra.

  • Maja skriver:

   Det har funkat på så sätt att alla jurymedlemmarna har betygsatt alla bildserier på egen hand med en skala 1-10. Vinnarna är de som fått högst totalpoäng. Det kommer en bloggpost med alla detaljer hur det gick till i veckan. Vi bad dem plocka ut en favobild eftersom bedömningarna varit på hela serierna och det kan ju finnas enstaka guldkorn som inte syns annars.
   /Karl Nilsson

   • Jens Rydén skriver:

    Jo den biten förstår jag men den intresserar mig inte speciellt. Känns mest teknisk för att få fram ett mätbart resultat. Det jag är intresserad av är deras ord, deras beskrivningar och tankar om bilderna, kompositioner, helheten och helt enkelt varför de anser att vissa bilder är bra och varför vissa bildserier är bra.

    Inser även att det kanske är för mycket begärt med tanke på hela 95 bildserier med sex bilder i varje. Folk måste ju få ha ett liv också.

    • Maja skriver:

     Ja eftersom vi driver det här på vår fritid, ideellt, har vi inga pengar att ge till juryn som ersättning. Vi har inte heller möjlighet att skjutsa dom till varandra för överläggningar. Det här var det sätt som var rimligt att genomföra maran på helt enkelt. Enkelt, med rimlig insats av tid för jurymedlemmarna och oss. Och som du sa själv tidigare – det är ju utmaningen och inte själva tävlingen som är grejen! Jag hoppas och tror att de allra flesta är nöjda med att ha tagit sig an utmaningen oavsett om man kom på prispallen eller inte. 🙂 Ha en fin kväll Jens! /Maja

     • Jens Rydén skriver:

      Du vet att jag inte bryr mig ett skvatt om tävlingen eftersom det inte intresserar mig alls att tävla. Jag var med p.g.a av utmaningen. Om det blir fler tillfällen kommer jag enbart att vara med i utmaningen. Finns ingen mening att skicka in bilderna om det inte ens på vinnarserierna blir en offentlig feedback. Jag gillar utmaningen och vad den gav mig men det hade kunnat ge ännu lite mer om man hade fått kommentarer åtminstone på varför de serier som nu placerat sig har gjort så. Det är intressant ur många aspekter, inte minst för att jag inte alls håller med juryn om vinnarserien till exempel.

      Man kan inte tävla i konst men man kan få en förståelse för vad konsten gör i en människa genom att lyssna på människans synpunkter om den.

 6. Åsa Westring skriver:

  Grattis alla! Fantastiskt fina bilder! Och oj vad kul att vara med. Med barn, hund och en överdos frisk luft; a bit like herding cats 😀

  Åsa

 7. Joakim Berndes skriver:

  Ett stort grattis till alla vinnare! Men till alla deltagare också. Vilka fantastiska bilde roch kreativa idéer! Jätte roligt och se att så många var med. Tack även juryn som har gått igenom alla 570 bilder, inget lätt jobb kan jag tänka mig.

  Nu ser jag fram emot nästa maraton och kanske blir det redan i sommar och nattetid? 😉

  // Joakim Berndes

 8. Sven skriver:

  Stort grattis till vinnarna och tack till juryn/arrangörer för ett mycket trevligt fotomaraton! Hoppas det blir kommer fler framöver! 🙂

  • Maja skriver:

   Tack för den fina kommentaren. Ja, det här var verkligen roligt. Det kan nog bli fler tillfällen framöver, kanske ett i höst 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.