Fotofika med Robert Henriksson

by Maja on 19 december, 2010

Dags för en liten ny grej här på Fotosöndag. Se det som en inspirationskälla. Något extra. Vi kallar det ”Fotofika med…” och det kommer kunna ha lite olika form. Och dyker upp när det dyker upp helt enkelt.

Den här gången träffade jag Robert Henriksson, fotograf på Dagens nyheter. Vi tog en fika på Non Solo Bar i Stockholm i veckan. Tänkte det kunde vara intressant med en pratstund med en yrkesaktiv fotograf. Få höra hans tankar om teman och Fotosöndag – och om foto såklart. Hans tankar om kreativitet och inspiration och låta han delta i veckans tema. Han har också valt ut några favoriter från inlämnade foton på Fotosöndag och skrivit några rader. Självklart bad jag Robert om ett gäng av hans bilder på temat Rock ‘n roll också.

http://www.flickr.com/photos/somenfotograf/5273975934/
Copyright ”Backyard Babies”, All rights reserved by somenfotograf

Håll tillgodo och fyll på inspirationen…

/Maja

Namn: Robert HenrikssonRobert Henriksson
Ålder: 30 år alldeles nyss
Bor: i Stockholm men hjärtat i Östersund
Utbildning: Biskops Arnö
Yrke: fotograf på Dagens Nyheter
Fotar med: Nikon d3s, d700, lumix lx5, rolleiflex och iphone. Har Nikon-optik mellan 14-400mm men har just nu mest bara med mig 35 1,4 och 50 1,4.
Copyright All rights reserved by Martin Von Krogh

Robert började fotografera 2005 och har under de fem år som gått vunnit priser i tävlingen Årets Bild, arbetat på Aftonbladet, Svenska Dagbladet, haft utställningar och bloggat framgångsrikt på sin blogg ”Som en fotograf”. Nu arbetar han på Dagens Nyheter där han trivs med att få mycket ansvar och rum för att testa egna idéer och utvecklas.

Stressa inte fram något
Det är viktigt att ta det lugnt och inte stressa fram något. Inte heller planera bilderna utan istället nollställa sig, säger Robert. Han litar på att han på plats ser vilken vinkel som passar, hur han ska placera människan och hur han ska få fram rätt känsla i bilden.

– Lita på hjärnan, det går inte att förbereda sig… man måste få bilden att passa människan. Se människan, se miljön och få det att stämma. Se människan och forma bilden efter det, det är det viktiga!

http://www.flickr.com/photos/somenfotograf/5273975608/
Copyright ”Tatoo”, All rights reserved by somenfotograf

När man arbetar intensivt och gör kring 60 fotojobb på 20 dagar så kan inte alla bilder bli Årets Bild. Men platsen i tidningen måste alltid fyllas och det går inte att misslyckas. Han måste ha en riktigt hög ”lägsta nivå”, och har därför alltid i baktanken att han kanske inte kommer lyckas. Det för att pressa sig själv till bra resultat. Vid varje jobb fotar han till exempel alltid minst på tre olika platser för att säkra sin leverans.

http://www.flickr.com/photos/somenfotograf/5273975856/
Copyright ”IATP”, All rights reserved by somenfotograf

När Robert fotograferar privat blir det mest gatufoto. Människan är alltid det centrala i hans bilder och av 50 000 foton är ungefär ett på något annat än en människa. Men det mesta i hans omgivning inspirerar honom. Särskilt film där han kan studera hur de arbetat med ljus, komposition och framför allt berättande.

http://www.flickr.com/photos/somenfotograf/5273975212/
Copyright ”Metallica 2”, All rights reserved by somenfotograf

Begränsningar kan utmana
Att begränsa sig med hjälp av teman är utvecklande och han tycker Fotosöndag är ett roligt initiativ. Han nämner att han ibland försätter sig i osäkerhet genom att byta objektiv eller på annat sätt arbeta där han är ovan. Då utmanar man sig själv och utvecklas!

Några favoriter av inlämnade bidrag på Fotosöndag

2010november2524.jpg
”First consert.” Copyright All rights reserved by KatinkaBille
Namnet på bilden gör mycket. Man förstår stressen, pannan längst ner i bilden gör mycket, det är kaos. En fint dokumentärt avtryck. Underbar bild!

A picture is Timeless
”A picture is timeless” Copyright All rights reserved by h.brovell
Bra känsla. Inga krusiduller, bara rakt på, bra uttryck. Bra bild!

http://www.flickr.com/photos/maja_larsson/5151750848/in/pool-1381649@N25
”Told you so” AttributionNoncommercialNo Derivative Works Some rights reserved by Maja_Larsson
Collage blir sällan bra tycker jag, det här är lysande. Att det inte blir upprepande utan en fin harmoni gör det bra.

Cool girls
”Cool girls” Copyright All rights reserved by KatinkaBille
Helt underbart porträtt. Fina toner och fina uttryck. Att ta porträtt på två människor är svårt, speciellt då det är så här nära. En klar vägg-bild!

Kontakt med, och mer om Robert Henriksson hittar du här!

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

Johannes december 19, 2010 kl. 18:04

Väldigt bra det här! Gärna mer sådant i fortsättningen 🙂

Svara

Maja december 20, 2010 kl. 20:30

Vad kul Johannes. Håller med, inspiration kan man inte få för mycket av. Alltid kul att se hur andra löser situationer och tänker kring bilder…

Svara

{ 5 trackbacks }

Previous post:

Next post: