Veckans tema är ”Minne”, i samarbete med Wiki Loves Monuments

Välkomna tillbaka till en ny höst tillsammans med oss på Fotosöndag. Vi är glada att dra igång och första temat ut efter sommaruppehållet blir tema ”Minne”.

Det är extra roligt då vi presenterar temat i ett samarbete med Wiki Loves Monuments tävling. Så känner du dig laddad för tävling så är du också välkommen att delta i deras tävling med temabidraget. Deras tävling löper under hela september månad.

Här nedan kan du läsa mer om du vill delta i tävlingen. Nedanför den texten hittar du instruktionerna för att delta i Fotosöndag. Inlämning för Fotosöndag sker på söndag den 8 september – som vanligt!

Ha en fin fotovecka! /Maja, Joakim och Mattias

 

Wiki Loves Monuments 2013


Den första september i år startar Wiki Loves Monuments, en internationell fototävling med i år mer än 40 deltagande länder däribland Sverige. Tävlingen har utsetts av Guinness rekordbok till den genomförda fototävlingen. Tävlingen syftar till att ta foton av världens kulturarv och ladda upp dem på Wikimedia Commons, där miljontals människor kan se mer av världens kulturskatter.Den internationella tävlingen presenteras på wikilovesmonuments.org.
Wikimedia Sverige anordnar i år för 3:e gången den svenska deltävlingen inom Wiki Loves Monuments och liksom i förra årets tävling har vi 3 kategorier av fotoobjekt: byggnadsminnen, fornminnen och k-märkta fartyg. Byggnadsminnen och fornminnen baserar sig på Riksantikvarieämbetets bebyggelse- och fornminnesregister och k-märkta fartyg på en lista från Sjöhistoriska museets hemsida. Listor skapade på Wikipedia inför tävlingen:


Delta
För att delta i tävlingen och för att ladda upp foton mot Wikimedia Commons klicka på bild-ikonen i listorna eller gå direkt mot uppladdningsformulären på Commons
.


Regler

 • Bilden måste laddas upp på Wikimedia Commons under september 2013.
 • Bilden måste vara tagen av den som laddar upp den.
 • Uppladdare av bilder måste ange en e-postadress vid registreringen av användarkontot på Commons så att vi kan kontakta vederbörande vid ett eventuellt pris.

Tävlingen avslutas måndagen 30 September och därefter kommer en svensk jury välja ut 10 foton från den svenska deltävlingen som går vidare till den internationella finalen. År 2012 deltog i den svenska deltävlingen 3327 foton på 1230 unika objekt tagna av 243 personer.För att läsa mer om den svenska deltävlingen, se http://www.wikilovesmonuments.se. På sidan http://www.wikilovesmonuments.se/delta-i-tavlingen/hitta-monument/ finns bl.a. en karta som kan användas för att lokalisera byggnads- och fornminnen.Följ med på detta fotoäventyr för att:

 • Tävla i den svenska deltävlingen
 • Ha möjlighet att ta er vidare till den internationella finalen
 • Lära er mer om kulturskatter på ett roligt och kreativt sätt
 • Känna er stolta över att era foton kan användas och ses av miljontals andra

Ta därför chansen att här under september månad medverka i världens största fototävling och fotografera det svenska kulturarvet och göra dina foton tillgängliga för alla användare av Wikipedia och Wikimedia Commons!!

 

Med vänlig hälsning,
Projektkoordinator, Stefan Elfving
 


 

 

TEMAT TAGGAS

 • FS130908
 • minne
 • Fotosondag

GÖR SÅHÄR

 • Är du ny deltagare i Fotosöndag? Välkommen att fråga oss på Twitter eller maila oss på info[a]fotosondag.se om det är något du undrar över.För att bilden ska bli sökbar och möjlig att plocka in i vårt bildspel under måndagen efter inlämnning så taggar du denna vecka din bild på Flickr med: “FS130908″, “minne”, “Fotosondag”.
 • Bidraget, fotot ska vara nytaget från det datum då temat släpps, fram till bidragen lämnas in på söndagen aktuell vecka.
 • Du kan ladda upp bilden var du vill, men gör det gärna på flickr och i gruppen “Fotosöndag” om du vill att dina bilder ska synas här på sidan.
 • I gruppen “Fotosöndag” lämnar du in ditt bidrag (1 bild) och först på söndagen.
 • Twittrar du om ditt bidrag, tagga gärna med: #fotosondag och #minne
 • Bloggar du om ditt bidrag, länka gärna till detta inlägget och hämta gärna en av våra banners här.
 • Diskutera Fotosöndag på Flickr!

Grupp-reglerna i Flickr ser ut såhär

 1. Du ska ha tagit bilden själv. Den ska alltså vara i grunden fotografisk, men du får redigera den i ett bildbehandlingsprogram.
 2. Ladda upp en (1) bild per vecka och tema. Lämna in på söndagen först!
 3. Tagga din bild enligt instruktioner på fotosondag.se

Om du är osäker på hur du ska gå tillväga kan du läsa mer här.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.