Profil Fotosöndag | Jörgen Viberg

C Jörgen Viberg (cj)Jörgen Viberg

Ålder: 43
Bor: I Vallentuna (mer än 3 mil norr om Stockholm)
Yrke/Sysselsättning: IT (systemansvarig)
Fotar med utrustning: Canon EOS 50D, Tamron 17-50/2.8, Canon 50/1.4 och Canon 100/2.8 Macro. Panasonic LX3

MIN FOTOHISTORIA

Min pappa är lite av en amatörfotoholic och han såg till så att jag fick min första kamera när jag fyllde 10 år (för er yngre så var det en analog kamera av modell Agfamatic med extremt ful kubblixt). Den kameran och jag hade mycket roligt ihop och det finns en del minnesvärda bilder från den tiden, de flesta dåligt exponerade och/eller i motljus.

En julafton många år senare, fick jag min första systemkamera (Canon EOS 600) och jag älskade hur det bara smattrade vid seriebildtagningar. När framkallningen skulle betalas var det inte lika roligt och många bilder var skräp.

Min första digitala kamera var en Fujifilm MX-1200 1.3 megapixel. Den åt batterier och var härligt långsam, så självklart tog jag mer bilder med den än med min riktiga kamera (EOS 600). Jag hade gått över till den digitala sidan och här går det fort. Fuji’n ersätts av en HP Photosmart 735 sedan blir det en Canon Ixus 70 och mobiltelefoner.

Ett av problemen med den digitala tekniken var att jag var väldigt lat och lagrade bilderna i mappar för att processa dem sen, det gick självklart INTE så bra (hårddiskkrasch). Massor av minnen borta för all framtid, förutom det fåtal bilder som lyckats ta sig ut via skrivare. Ta nu lärdom av min dumhet och lagra alltid bilder (data) på flera ställen, ha alltid backup (sen kan vara försent).

Min fotoverksamheten ligger i princip nere under några år med undantag från någon bild då och då (point and shoot bilder, ingen direkt kreativ tanke bakom bilderna). Julen 2009 bestämmer jag mig för att det är dags att skaffa en hobby som innebär att jag är utomhus lite mer och det blev dags att köpa en ny systemkamera. Jag köpte mig en Canon EOS 500D och blev en SEMI Amatörfotograf med ett konto på Flickr och en extern hårddisk.

En SEMI Amatörfotograf är en som fortfarande har mycket att lära sig innan han tar klivet upp till Amatörfotograf.

Någon gång under mars 2010 börjar jag fotografera i RAW-format och använda digitala mörkrum (ex. Lightroom, DDP) vilket gör att jag kan trimma bilderna lite mer och bli lite mer nöjd med mina alster. När det gäller fotografering så finns det hur mycket som helst på Internet och det blir lite som ett gift när man tittar på vad andra gör via Flickr och fotobloggar. Man börjar konsumera lite mer objektiv, stativ, blixtar, försöker följa DIY guider på Internet.

Min Canon EOS 500D var en bra kamera MEN minnet av min Canon EOS 600’s härliga smattrande vid seriebildtagning förföljde mig så jakten på en begagnad 50D påbörjades och slutfördes. Så här är vi nu januari 2011 och min sent startade fotoresa kan börja, hungrig och nyfiken på att lära mig nya saker.

FOTOSÖNDAG OCH JAG

En vän (Mats Ingelborn) tipsade mig om Fotosöndag, han själv var inte med men ett par han kände brukar vara med (Par i Foto). Jag surfade såklart in och kikade och veckans tema var S-kurva, tog två bilder på min ID-bricka (dog-tag) skickade in och sedan var jag fast.

Som alla (gissar jag) gillar jag att få kommentarer och jag försöker själv kommentera så mycket jag kan. Alla mina kommentarer är kanske inte så lyckade men det är ändå en kommentar vilket säger att bilden berört mig på något sätt. Par i Foto gjorde ett blogginlägg i ämnet och det speglar vad jag tycker på ett bra sätt.

Det är också via Fotosöndag som jag hittat och börjat följa en hel del sköna fotopersonligheter på andra sociala medier (Twitter och Facebook).

BÄSTA TEMAT

Svår fråga alla har väl sin charm på något sätt. Så mitt svar får bli något i stil med att det bästa temat har inte presenterats ännu, vi får vänta och se.



3 FAVORITER AV INLÄMNADE TEMAFOTON

Att välja ut 3 favoriter av 3446 fotografier är långt ifrån lätt. Självklart så har jag sedan jag började vara med i Fotosöndag markerat mina favoriter men problemet är att dessa är också långt över tre i antalet. Jag har alltså tvingats välja bort 24 stycken av de nominerade och dessa är tagna av några av 528 personer som nu är medlemmar i Flickr gruppen Fotosöndag.

Une belle histoire #01
Une belle histoire #01 av Pierre Pocs Tema: Svartvitt Landskap
En bild med 19 kommentarer och 11 favoriter, tydligen så var jag inte ensam om att gilla denna bild. En vacker landskapsbild med förgrund, liten sjö, bakgrund och himmel. Men för mig så är det flickan som vattnar blomman i evighet som gör bilden.



Kärleken är tidlös

Kärleken är tidlös av Helena Eriksson Tema: Tidlös
Med 38 kommentarer och 34 favoriter så har har Helena lyckats att inte bara förstöra en klocka utan också göra någonting jag gillar utöver en bra bild. Jag gillar när man känner att någon har ansträngt sig för att få titeln och bild att höra ihop.



Ménièrs sjukdom

Méniér’s Disease av Jens Ryden Tema: Oskärpa
51 kommentarer och 55 favoriter och så kommentar jag med ett enda litet ord – Breathtaking – men det gäller fortfarande. Vet inte riktigt varför jag gillar den här bilden så mycket, delvis tror jag att det har att göra med att det är min typ av humor men också beundran för hur Jens beskrev sin situation.



VAL UR MINA EGNA FOTON TILL FOTOSÖNDAG

Fan is cool

Fan is cool Tema: Cool
Kommer ihåg att ett av mina mål med bilden var att visa luftströmmen på något sätt, kommer också ihåg att jag fick en hel hop härliga kommentarer på Flickr.



Klockren

Klockren Tema: Tidlös
En bild jag verkligen gillar eftersom det finns mycket smådetaljer som kan tolkas och att jag satte en klockren titel till bilden.



Beautiful tree
Beautiful tree Tema: Fokus – Spår – Doft
En av mina personliga favoriter, dels för att jag till en början hade klara problem att få in alla tre teman i en bild, dels för att tycker att granen (doft) och irritationen (spår) samverkar – orsak och verkan.



Länkar


Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.