Profil Fotosöndag | Johan Larkander

PROFIL FOTOSÖNDAGJohan Larkander

Namn: Johan Larkander
Ålder:
38år
Bor: Helsingborg
Yrke/ sysselsättning:
Projektledare
Fotar med utrustning…
Canon EOS 400D, Canon EF 50 /1.8 och Canon EFS 55-250 IS

OM FOTO

Jag började fota 2007 när vi köpte kameran, som jag fortfarande använder, till oss själva i julklapp. Innan köpet var det min fru som fotade mest i familjen, men den digitala tekniken väckte min nyfikenhet. Möjligheten att ta en bild och genast kunna se om den blev bra eller inte passar mig utmärkt. Det gör det möjligt att prova mig fram och snabbt se resultat. Sedan vi köpte kameran har jag mer eller mindre ockuperat den och endast vid enstaka tillfällen låtit min fru låna den. Allt eftersom jag blivit bättre på att fotografera har protesterna minskat.

Allt som mina ögon ser är ett tänkbart motiv, jag ser bilder i allt och överallt. Har jag kameran med så testar jag oftast och om den inte är med tar jag med mobilen eller försöker komma ihåg platsen för att kunna återvända med kameran i högsta hugg. Detta innebär att jag inte direkt har något motiv som förekommer oftare än andra, förutom då att jag oftare fotar saker, byggnader, växter och djur än människor. Jag skulle vilja fota människor och framförallt ansikten mer, men tycker det är jobbigt att sticka linsen under näsan på okända och fråga om jag får ta en bild. Men det är en utmaning att jobba på, alternativt skaffa ett supertele så jag kan stå på säkert avstånd J

Det inspirerar mig…

Jag är en känslomänniska och är inspirerad vissa dagar, i stort sett alla när det gäller foto faktiskt. Andra inspirationskällor är bilder jag ser bl.a. på flickr och världen runt omkring mig, en känsla eller sinnesstämning. Gunnar Smolianskys utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg och Kobras sommarspecial om fotografer har också inspirerat mig mycket. Jag hittade Fotosöndag genom Twitter. Det är ett perfekt sätt att styra upp mitt fotograferande, få teman som jag inte valt själv och planera bilder istället för att fota allt som rör sig. Det är svårt att säga vilket tema som är favoriten hitills. Alla har varit utmanande. Men jag väljer ”Trappa” därför att jag tycker att jag lyckades väldigt bra där.

3 FAVORITER AV INLÄMNADE TEMAFOTON

Twiggy

”Twiggy” av Pierrepox. Ett kanonporträtt som jag önskar jag själv hade tagit. Underbart minspel och posering av modellen, snygg komposition och ljus. Tema ”Trappa”.

_MG_7261.jpg

Jens underbara bildserie med alfapetbrickor. Idé, ljus och utförande är helt enkelt briljant. Tema ”Typografi”.

http://www.flickr.com/photos/maja_larsson/4783581140

Ett high key porträtt av Maja som jag tycker blev super. Spännande teknik som jag måste testa. Tema ”Självporträtt”.

VAL UR MINA EGNA FOTON TILL FOTOSÖNDAG

http://www.flickr.com/photos/larkander/4937601088/

En riktigt bra bild och lösning på temat. Jag mindes fel och trodde att jag skulle kunna springa upp för trappan och vara med på bilden, så med stativ och kameraväska tog jag bussen ner till stan för att upptäcka att min plan inte gick att genomföra. Blev dock en bra bild ändå, med uppdelningen i tre delar och räcket som skvallrar om att det finns en trappa bakom. Tema ”Trappa”.

[The Model]

En kombination av fyra i sig bra bilder som blev ett snyggt montage. Tema ”Berättelse”.

http://www.flickr.com/photos/larkander/4827020671/

Gillar kontrasten mellan gurkan och den svarta skivan i den här bilden. Tema ”Kort skärpedjup”.

Vill du se mer av Johans foton? Här kommer länkar…

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Maja skriver:

    Tack för att du valde min bild. Hedrad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.