Profil Fotosöndag | Anna Blomdahl

Namn
Anna Sofia Birgitta Blomdahl
Ålder
36 år
Bor
På en bergsknalle mitt i Göteborg
Yrke
Frilansande copywriter
Fotar med
Min älskade iPhone 3GS. I undantagsfall med en Canon IXUS 40.

MINA FOTON
Ofta är själva motivet ointressant i sig självt. Former, linjer och färger är vad jag letar efter, och jag hittar dem överallt. Till exempel i ett element för Fotosöndagstemat Värme. Jag var egentligen inte ute efter elementet som föremål. Det var bara något jag använde för att skapa intressanta former och linjer inom bildens fyra hörn.

MIN INSPIRATION
Blicken inspireras av allt som är vackert och intressant. Och det finns ju överallt! Konstens, designens och arkitekturens mästare har alltid fängslat mig, men jag fascineras också av vardagens slumpmässiga vinklar, färgkombinationer, kontraster och stämningar.
Hjärtat inspireras av alla er som uppmuntrar mig att fota. Ni fina människor och lysande fotografer som säger att jag har något som kompenserar för mina obefintliga teknikkunskaper. Att blicken och kreativiteten räcker längre än jag kunde ana.
Jag brukar säga att lycka inte är en känsla, utan en attityd. Jag tror att det är likadant med inspiration. För att bli inspirerad måste jag öppna mina sinnen och börja agera. För att få måste jag börja ge.

FOTOSÖNDAG
Utan Fotosöndag skulle jag inte kommit på tanken att börja fota. Det var en tweet från Maja Larsson som fick mig att plocka upp telefonen, knäppa en spontan bild och twittra den med #fotosondag. Temat var pigg, om jag inte missminner mig. Då förstod jag inte vilka fantastiska fotografer jag skulle få samsas med. I så fall hade jag nog inte vågat delta.

BÄSTA TEMAT?
Omöjligt att säga. Gillade Kort skärpedjup för att det utmanade mig att lära mig något nytt. Gillade Minimalistisk för att det passade min estetik. Gillade Gatufoto, Upprepning, Struktur, Gul och Trappa för att de utmanade och triggade min kreativitet.

MINA FAVORITER
Har många favoriter, men här har jag valt ut tre av de bilder som jag själv inte skulle kunna ta. Tre bilder som jag beundrar och kan titta på hur länge som helst utan att tröttna. De går alla rätt in i hjärtat, men av tre olika anledningar.

My Eyes av Jens Rydén, tema Självporträtt
My Eyes
Perfektionen.
En vacker, intensiv och distinkt bild. Allt är precis rätt. Man vill varken lägga till eller dra ifrån något. En sån där bild som gör mig både stum av beundran och sprudlande av inspiration. Den visar mig vad man kan åstadkomma när man inte bara har begåvningen, blicken, utan också behärskar fotohantverket till fullo.

No luck in love or games av Håkan Brovell, tema Tio
No luck in love or games
Berättelsen.
Som skribent berättar jag med ord. Kanske är det därför jag beundrar dem som kan berätta med en bild. Gregory Crewdson är en sån fotograf. Håkan Brovell är en annan. Håkan har förvisso inte samma budget och fotocrew, men han lyckas liksom Gregory fånga en hel berättelse i en enda bild. Och bilden har samma filmiskt obehagliga stämning, ljus och färgtoner.

Fence in water av Katinka Bille, tema Oskärpa
Fence in water. (Explored #117)
Skönheten
Som sagt, det vackra finns överallt. Till och med i ett trasigt gammalt stängsel. Det är just kontrasterna som skapar magin i mina ögon. De råa materialen och de snälla pastellerna, De förvridna metalltrådarna och de mjuka molnen. Sagolikt vackert.

MINA EGNA ÄLSKLINGAR
När jag valde bland mina egna bilder spelade själva fotograferingen lika stor roll som resultatet. Kanske för att fotandet är ett så nytt äventyr i mitt liv?

Lövskogsgatan 15, tema Gatufoto
http://www.flickr.com/photos/50470815@N03/4679617515
Min första bild med en så kallad iPhone-app. Det var också här jag kom min egen fotostil på spåren. Funderade länge på hur jag skulle lösa det. ”Aldrig att jag ger mig ut på stan bland folk och fotar!” Har alltid varit lite enstöring i mitt skapande, vare sig det handlat om måleri, sång eller skrivande. Så stod jag där, på min sommarsoliga balkong, med min prestationsångest. Tittade ner på gatan. Och såg något. Linjer, nyanser och former. Där var gatufotot!

Gula, tema Gul
http://www.flickr.com/photos/50470815@N03/4894297915
Enda fotot med en ”riktig” kamera. Jag började med iPhonen som vanligt, testade olika vinklar, bakgrunder och belysning. Men jag behövde mer ljus, och plockade därför fram min gamla blixtförsedda semesterkamera. Magi! De vita äggen och den blanka ljusgula plasten reflekterade blixtljuset så kraftigt att fotot ser ut som en litografi snarare än ett foto. Minns att jag inte kunde sluta le på hela kvällen. Så stolt var jag.

Stakeout Hornstull: The Couple, tema Trappa
http://www.flickr.com/photos/50470815@N03/4935635049
Först fotade jag samma trappa rent geometriskt, i dagsljus. Men när jag passerade den på kvällen såg jag helt andra möjligheter. Det tog mig nog en timme att ta mig nerför trappan mellan Bergsundsgatan och Slipgatan. Stod på ett trappsteg och låtsades läsa sms, medan jag i själva verket fotade intet ont anande stockholmare på väg ut i sommarnatten. Som en hemlig agent.

Vill du se mer av bilderna eller komma i kontakt med Anna? Här är länkarna…

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.