Fotosöndag Profil | Peter Remnemark

Namn: Peter Remnemark
Ålder: 42 år
Bor: Storvreta, utanför Uppsala
Yrke/sysselsättning: Jobbar inom presale som Senior Technical Architect på IFS
Fotar med utrustning: Sony A700, ett gäng äldre Minolta objektiv (28-135/4-4.5, 75-300/3.5-5.6 och 50/1.7) samt iPhone 4s
Min fotografiska resa

Som många andra av oss började jag experimentera när jag var yngre, och till min mors förtret fick hon framkalla många rullar där motivet kunde vara en Tempo skylt eller andra helt, för min mor, obegripliga motiv. I högstadiet gick jag en termin foto och blev frälst i att framkalla och experimentera. I samma veva fick jag överta min farfars gamla Konica (eller om det var Minolta) där man fokuserade med hjälp av två gula punkter som skulle sammanfalla för att få fokus, helt grymt och lärorikt.

Nu var jag helt tänd att testa mera och införskaffade mig en Minolta 5000 AF. Denna följde mig länge, ända in i militärtjänstgöringstiden, där de hade ett mörkrum som ingen använde(!) och fick labba helt ifred. Enda nackdelen med Minoltan vara att AF motorn käkade batterier och utan arbete och hade flyttat hemifrån blev intresset inte samma som tidigare.Hundutställningar och naturen

Min fru Katarina och jag har ett gemensamt intresse av hundar med utställning och uppfödning av Japanese Chin som rasen heter. Det var i samband med detta som jag börja fotografera mer seriöst och att se fotografi som en konst och ville utveckla mig mera. Min genre, eller rättare sagt de motiv som jag dras till är så klart hundar och gärna tillsammans med handlern i ett porträtt. Förutom sådana motiv blir det gärna natur och landskaps bilder, för att bli ett med naturen och känna lugnet. På våra utställningsresor passar jag på att försöka fånga landskapen i de olika städerna eller utställningsplatser som vi besöker (blir en hel del resor under ett utställningsår).

Utmaningen med porträtt på hundar är ungefär som med människor, man vill få porträttet att bli så ”rättvist” och få personen så vacker som möjligt (vanligtvis). Det som skiljer är att hundar (eller vilket djur eller barn för den delen också) inte alltid står still eller vill hamna i rätt position för att porträttet skall bli så bra som möjligt. De kan också känna sig otrygga i miljön och detta gör att påkallning av uppmärksamheten blir lite svårare. Det kan räcka med att ett framben hamnar felaktigt och hunden då får en konstig hållning och ser ut som att hunden har någon defekt. Detta jagande och lockande är en utmaning och jag gillar verkligen utmaningar.

Om jag får välja fritt är mina hundporträtt inte samma som hundägarna vanligtvis vill åstadkomma -korrekt uppställd hund som visar sin snyggaste och perfektaste sida, utan jag dras mer åt ”glamour” porträtt med kort skärpedjup. Just sådana bilder känner jag består mer och tilltalar en bredare publik än de traditionellt uppställda bilderna.Inspiration och idébanken

När jag söker inspiration är det vanligtvis inom landskap/natur men gärna bilder på människor i olika miljöer. Ofta när jag är ute och går ser jag motiv som tilltalar mig och ger idéer och läggs i idébanken. Någon unik förebild har jag inte, uppskattar genuint duktiga fotografer som på ett kreativt sätt skapar ett unikt foto. Många fotografer som deltar på fotosöndag är sådana som jag verkligen uppskattar för dess kreativa inställning.

På senare tid har jag sökt inspiration och kunskap via nätet och olika böcker/tidningar, och detta resulterade i att jag anmälde mig till Högskolan i Jönköpings två distanskurser som de har i samarbete med @Moderskeppet. Dessa två (Digital Bildbehandling och Fotografi – Visuell kommunikation) har givit mig en ökad förståelse för bild kommunikation, dvs hur jag på bästa sätt, antingen via bildbehandling eller bild komposition, kan åstadkomma en bild som kommunicerar det budskap som jag avser och att betraktaren får samma upplevelse.Fotosöndag

Den som drog in mig eller rättare sagt gjorde mig nyfiken på fotosöndag var @hakandahlstrom och genom Twittter, har jag hittat många härliga personer och fotografer som också deltar i Fotosöndag.

Mitt första tema på Fotosöndag blev tema ”Linjer”, och var ett halvdant försök, att på kort tid få ihop ett bidrag. Många av mina bidrag har tillkommit i samband med en hundutställning eller en händelse, dvs jag brukar inte bearbeta idéer under en längre tid utan de poppar upp ganska sent i processen. Jag har även ett motto att ta bilden samma dag som den skall lämnas in, känns som en extra krydda men i realiteten är det den tiden jag har för att skapa bilden.

Jag har egentligen inget favorittema, men det är två teman som har satt lite spår i mig. Det första var ”Självporträtt”, där jag fick verkligen arbeta med att illustrera mig själv med olika känslouttryck vilket var jättenyttigt. Det andra temat var ”Sharing Is Caring”, där jag återigen tog ett självporträtt men med lite inspiration av @dcarlbom att ta två olika bilder och sammanfoga i en bild. En liten Photoshop-utmaning som tillsammans med rätt exponering gjorde det enklare att hantera sammanfogningen.

På senare tid har jag varit lite off gällande fotograferande, mitt arbete och vårt hundintresse har varit i mer fokus, tyvärr. Men sedan jag inskaffade en iPhone har jag tagit mer bilder och sakteliga har fotograferandet ökat och fått mer plats.TRE FAVORITER AV ANDRA

Cool #01
”Cool #01”, Copyright All rights reserved by PierrePocs

Tema ”Sval”. Helt underbar bild av Pierre. Denna bild symboliserar allt vad jag menar med kreativ och duktig fotograf. Budskapet, ljussättning och perfektion är i ett. Det är ofta som jag återkommer i huvudet till denna bild och verkligen beundrar den.

Adios Amigos
”Adios Amigos”, Copyright All rights reserved by leapox

Tema ”Farväl”. Kärlek. Egentligen räcker det så, men bilden förtjänar mera kommentarer. Budskapet är klockrent, som tillsammans med komposition och färgton i bilden förstärker min känsla i bilden. Katarina har ett härligt sinne för bild.

BOOM!
”BOOM!”, Copyright All rights reserved by h.brovell

Tema ”Rock n Roll”. Om det är något jag är avundsjuk på är det hur Håkan kan illustrera självporträtt och få till ett grymt budskap. Bilden är verkligen rå och Rock N’ Roll med alla detaljer som Håkan medvetet lagt till. Grymt helt enkelt.TRE EGNA FAVORITER

Torsten [Explorer]
”Torsten [Explorer]”, AttributionShare Alike Some rights reserved by Peter Remnemark

Tema ”Upp och ned”. Torsten som en av våra Japanese Chin hundar heter, är en cool hund som finner sig i det mesta. Han låg still under lång tid och gav mig möjlighet att skapa bilden så som jag verkligen ville ha den. Bilden är en typisk bild på hur jag vill fotografera hundar, lite glamour över bilden.

Fields ready for the winter
”Fields ready for the winter”, AttributionShare Alike Some rights reserved by Peter Remnemark

Tema ”Svartvitt landskap”. Denna morgon var helt perfekt för ett svartvitt landskaps bild. Tät dimma och få bilar som var ute och åkte. Jag ville få en skarp kontrast skillnad på den plöjda åkern och samtidigt en mystik med dimman och bilen i bilden.

Sharing is Caring
”Sharing is Caring”, AttributionShare Alike Some rights reserved by Peter Remnemark

Tema ”Sharing Is Caring”. Även denna bild kom till en morgon. Vaknade upp tidigt och fick direkt idén i huvudet. Att resten av familjen inte var vakna gjorde det lättarbetat och jag kunde fokusera på mitt. Ända sedan @dcarlbom’s bild på ett frukostbord med sig själv i olika karaktärer har jag funderat på hur jag själv skulle kunna använda samma teknik. Nu fick jag chansen och är själv riktigt nöjd med både budskapet och innehåll.
Vill du se mer av Peter eller komma i kontakt med honom? Här är länkarna…

prphoto.se
peterremnemark.se
Twitter
Instagram: @prphoto_se


Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Pierre skriver:

    Kul att få läsa om dig Peter och jag blir lite glad att både jag och frugan representeras på ett hörn 🙂 Du har haft många sköna bilder med på FS . Ha en underbar sommar nu och stressa inte fram bilder så kommer de nog krypandes tillbaka. 🙂

  2. Kati skriver:

    Så kul att läsa om dig, Peter. Tackar ödmjukast för att du valde en av mina bilder som min favorit. & din uppochnernervända glamouriga hundbild faller mig verkligen i smaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.