Vi växer så det knakar!

by Maja on 24 oktober, 2010

En liten tillbakablick. Jag startade Fotosöndag i maj, på Twitter. Vi var ett tiotal som skulle utbyta inspiration och tankar genom att fota på samma tema under veckan och lämna in på söndagen. Jag hade inte någon tanke att det här skulle växa. Absolut inte att det skulle växa sig såhär stort! Med närmare 400 medlemmar på Flickr-gruppen på så kort tid. Det har jag i min vildaste fantasi aldrig tänkt. I och med att vi växer, så blir bidragen allt fler och ett och annat problem dyker också upp längs vägen. Den ”anda” och känsla som vi byggt Fotosöndag med är kanske inte självklar för alla som inte varit med sedan start. Därför detta inlägg.

Kravlöst och inspirerande
Jag och Mattias arbetar med Fotosöndag helt ideelt. Det blir allt mer att hålla i. Trots att det egentligen bara innehåller delarna tema, bidrag och profil Fotosöndag – så krävs det en del arbete. Det är ett roligt arbete och jag drivs av att se deltagare utvecklas, nya komma till och av alla fantastiska bidrag med sådan bredd i tolkningar och uttryck som lämnas in under söndagarna. Det får mig att tänka i nya banor, testa saker jag aldrig skulle kommit på om jag inte haft Fotosöndag. Så vill jag att det fortsätter att vara. Det här är på kul! Det ska vara kravlöst och inspirerande. Ingenting annat! Den dag det blir konkurrens och tävling – då kommer jag kliva av det här.

Vi tar inte ut någon avgift av medlemmarna för tjänsten. Alla är med helt av sin egen fria vilja. Det är ett bra sätt att utvecklas, få feedback och fylla på inspiration. Man kan vara med ett tag, kliva av, komma tillbaka – precis som man vill såklart. Och ALLA är välkomna. Med systemkamera eller med mobilkamera. Med ambitionen att få bästa möjliga bild direkt i kameran eller med ambitionen att utvecklas inom Photoshop. Men inte med negativ energi eller attityden att det finns ”rätt och fel” sätt att forma sina bidrag på.

Listar återigen reglerna för Fotosöndag här nedan. De få regler vi har. Och, om man vill ha striktare/fler/tydligare regler så finns en mängd olika forum och pooler man kan vända sig till. Jag kommer fortsätta driva Fotosöndag med glädje, så fritt från regler som möjligt, högt i tak för tolkningar och ”inga rätt eller fel-andan”. Sprid energi och gläds över alla uttryck som kommer fram ur bara ett ord som ”kraft”, ”blå”, ”s-kurva”, ”svlandskap” eller ”linjer”…

Om man har kritik, åsikter – snälla maila mig direkt på info[@]fotosondag.se och berätta om era tankar. På så sätt kan jag också lättare se vad som behöver förtydligas eller rättas till. Dialog med konstruktiv kritik leder till utveckling! ( Jag hinner tyvärr inte se alla inlägg på Twitter som taggas med #fotosondag ).

/Maja

SÅHÄR FUNGERAR DET

Vem
Alla är välkomna att posta sina foton på temat!

Kamera
Ja. Fota med vad du har! Här är man lika välkommen med iPhone, kompaktkamera eller proffsutrustning. Det spelar ingen roll hur många megapixlar din kamera har, om objektivet kostar 25.000:- eller 250:-.

Regler

  • Du fotar under veckan! Väljer du att lämna in en gammal bild så utvecklas du ju inte, även om vi kanske blir inspirerade!
  • Du postar en till två favoriter under söndagen på Flickr som taggas enligt anvisning. (Hoppa över en söndag om inte orken eller tiden finns, det är inga krav på att man måste posta varje söndag…)
  • De bidrag som lämnas in på Fotosöndag ska vara foton i grunden! Du får gärna skriva någon rad om vad som gjorts med bilden (det är dock helt frivilligt såklart). Efterbehandling i till exempel Photoshop är alltså tillåtet.
  • Om du absolut inte kan lämna in under söndagen, hör av dig till oss på @fotosondag (info[@] fotosondag . se) så kan vi säkert ordna det på något vis! :)

Tanke bakom
Se hur andra löser samma tema. Tummen ur. Inspiration. Spontana kommentarer på varandras bilder är såklart välkommet.

Tema
Varje tisdag presenteras ett tema. Temat kan vara allt från tekniskt, en känsla, ett uttryck, vad som helst.

Ladda upp
Du kan ladda upp bilden var du vill, men gör det gärna på flickr och gå med i gruppen ”Fotosöndag”. På så sätt har vi ett samlat ställe där alla bidragen finns och det är lätt att få en överblick. Här på fotosondag.se lägger vi på söndagen ut en flickr slideshow som visar alla inkomna bidrag (uppdateras automatiskt) som finns i flickr gruppen och som har den aktuella tema-taggen.

Twitter och blogg
Twittrar du om ditt bidrag, tagga med ”#fotosondag” och respektive ”#tema”. Bloggar du om ditt bidrag, länka gärna till detta inlägget.


Leave a Comment

{ 14 comments… read them below or add one }

Chris och Jonas oktober 24, 2010 kl. 13:25

Hej Maja
Bra – kort och koncist och det viktigaste av allt – detta är ingen tävling – det är en källa till inspiration.
Tack för att du och Mattias startat detta och för att ni fortsätter driva det vidare.

Hälsningar
Chris o Jonas

Svara

Maja oktober 24, 2010 kl. 21:05

Tack för er kommentar. Det är så roligt att se det växa – men trots att vi blir fler vill jag ha kvar det lilla. Det lilla i det stora. Det ska inte behövas kontrolleras så mycket. Jag tror ju på att folk är med för att dom tycker det är skoj helt enkelt. Inte på blodigt allvar. 🙂

Svara

Jens Rydén oktober 24, 2010 kl. 14:56

Kan bara hålla med i allt du skriver Maja och i Chris och Jonas kommentar. Vi är så många som har en sån enorm glädje av Fotosöndag. Det ger ett driv i mitt eget fotograferande som jag inte tror att jag hade haft annars. Fotosöndag får mig att varje vecka fotografera och kreera kring teman jag förmodligen inte hade jobbat med annars.

Jag avskyr verkligen folk som sprider negativ energi och bannar andra människors kreativitet. Man ska glädjas med andras arbete och stötta dem, uppmuntra dem och ge dem välförtjänt beröm. Att dissa och vara elak om man själv anser att t.ex en bild är för mycket bearbetad i Photoshop eller kanske aningen långsökt i sin tolkning av ett tema är för mig bara lågt och kanske mer ett bevis på en persons avundsjuka och egna otillräcklighet än något som faktiskt är relevant för bidraget i sig.

Jag älskar verkligen Fotosöndag och att så många verkligen har utvecklats sen starten. Att så många lämnar bidrag. Att vi alla har blivit väldigt bra på att ge kommentarer och konstruktiv kritik. Det är fel att plocka ut enskilda individer men jag tänker spontant på Anna Blomdahl (Flowervalley) som på grund av Fotosöndag tagit upp sitt fotograferande igen och givit oss alla helt fantastiska bilder och prov på en kreativ förmåga som absolut inte får lov att gömmas undan i hennes privata fotoalbum. En annan jag tänker på är Niklas Wikström som verkligen lägger ner ambition varje vecka och visar prov på stor kreativ förmåga och härligt driv. Påminner så mycket om hur jag själv var i övre tonåren. En kille jag absolut kommer att följa och stötta så mycket jag kan.

Ni är så många på Fotosöndag som ger mig så oerhört mycket underbar energi. Jag jobbar på att försöka träffa många av er under nästa år. Lovar att avslöja mer när något finns konkretiserat.

Tycker om er, sluta aldrig att delta, kommentera och ge av er positiva energi.

Svara

Maja oktober 24, 2010 kl. 21:08

Tack för den generöst långa och givande kommentaren. Jag med ser den utvecklingen där engagemanget hos många bara växer och vi blir fler och fler. Men låt oss behålla det lilla i det stora. Där glädje och frihet får gå före kontroll och regler!

Svara

Per Foreby oktober 24, 2010 kl. 22:38

Jag håller med om att man inte ska dissa andras bilder på osakliga eller allt för subjektiva grunder. Samtidigt är det i längden lite tråkigt att det i princip bara finns grader av positiva kommentarer på flickr. Jag uppskattar själv konstruktiv kritik, men är väldigt restriktiv med att själv dela ut den på grund av det allmänna klimatet på flickr.

Svara

Maja oktober 25, 2010 kl. 17:42

Det är väl en annan diskussion som jag ser det? Här handlar det väl mer om ett förhållningssätt då någon råkar gå utanför de få regler vi har? Jag är ju sån att jag tror folk om gott. Och jag har varken tid eller lust att vara regelpolis. Skulle förlora all glädje i arbetet med Fotosöndag då. Så, när någon lämnar in ett foto som är taget för något år sedan, då nöjer jag mig med en vänlig kommentar. Jag tar inte bort bilden då jag ändå tycker den tillför oss andra något. En gammal bild ”straffar” ju bara fotograen som inte tar en ny bild och utvecklas. Men jag tror inte att någon bryter våra regler med vilje. Det var väl det jag ville ha sagt iallfall med mitt inlägg. Jag driver det här på mitt sätt och jag vill att det framförallt är på kul! 🙂

Sen det med kommenterandet tycker jag redan utvecklats mycket och jag håller helt med dig. Jag vill ha kommentarer som utvecklar mig som fotograf. Men – det krävs kunskap också för att kommentera och jag tror det kommer utvecklas. Det är iallafall min ambition. Har lite tankar om hur man kan tipsa och lära sig kommentera på ett bra och utvecklande sätt…

Långt och lite trött inlägg men iallafall. Och tack för din kommentar!

Svara

Smulgubbe / Vindpuss oktober 25, 2010 kl. 19:12

Håller med er båda. Vill också ha kritik som ger mig utveckling och nya infallsvinklar som får mig att tänka till. Upplever det dock svårt att ge andra kritik just för att de kanske inte vill men också för att jag uppfattar så många som så mycket bättre än vad jag är. Kanske får man själv skriva till under sin bild vad man önskar för respons helt enkelt?

Svara

Maja oktober 26, 2010 kl. 14:25

Tack för din kommentar. Tror du inte att det beror på hur det framförs? Om man framför sin kritik mer som förslag på andra sätt att beskära, testa bilden i svartvitt etc? Då tror jag inte någon tar illa upp. Det är iallafall min erfarenhet. Sen är jag fast övertygad om att alla, oavsett erfarenhet, har något att bidra med! Det man alltid har när man ser på andras bilder är ju ”pigga” ögon. Och alla ser på bilden utifrån sitt unika perspektiv. Vilket alltid är givande för den som tagit fotot? 🙂

Svara

rom4in oktober 28, 2010 kl. 21:01

Jag håller med mycket som sägs här. Fotosöndag är också en bra sätt att ha kritik som ger mig utveckling och nya tankar om mina bilder. Kommentarerna skulle inte vara bara positiva.

Fotosöndag är en så bra initiativ, det är normal att det växer! Alla folk jag pratar med om det säger att de vill dela. Nu ska jag förklara fotosöndag bättre : få regler, ingen press, ingen tävling, mycket nöje!

Svara

Maja oktober 28, 2010 kl. 22:20

Tack för din kommentar. Alltid mycket givande att få in synpunkter utifrån. 🙂 Och ja, få regler och mycket nöje is the shit!

liten carin oktober 25, 2010 kl. 09:28

ni gör ett strålande jobb maja o mattias!
jag längtar till tisdagar kl 12 nästan lika mycket som jag längtar till helgerna 🙂

/carin

Svara

Maja oktober 25, 2010 kl. 17:43

Det värmde att höra. Stort tack! 🙂

Svara

rom4in oktober 28, 2010 kl. 20:47

Det värmde ? Värme ? Det kunde vara en fotosöndags tema …

Svara

Maja oktober 28, 2010 kl. 22:22

Den här gången är det ”värme”… men det kan ju också innebära ”det värmde”.

Svara

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: