Fotosöndag profil | Katinka Bille Lindahl

PROFIL FOTOSÖNDAG

Namn: Katinka Bille Lindahl
Ålder: Äldst på Fotosöndag? Gammal nog att vara din mamma i alla fall!
Bor: Den lilla ön Flatön i Orust kommun
Yrke/ sysselsättning: Chef för egna företaget LifeStone AB Jobbar med marknadsföring och produktutveckling.
Fotar med utrustning: Nikon D300s ♡ Objektiv: 1 st 18-55 3,5-5,6,  1 st 18-200 3,5 – 5,6,  1 st 70 – 300 4,5 – 5,6, 1 st fast 35 mm 1,8, 1 st 60 mm macro 2,8, 1 st värdelös vidvinkelconverter. Utöver det diverse filter, gråfilter och polarisationsfilter. Extern blixt Di866, 3 st lösa blixtar D-lite med diverse stativ, 2 softboxar,  beautydish, bikakeraster med mera. Stativ och monopod Manfrotto.

I BÖRJAN FANNS EN OLYMPUS, TROR JAG

Familjen är van vid att jag alltid dokumenterar dop och bröllop och badutflykter och resor. Kamerorna har växlat. Den första på 70-talet var  en systemkamera med ett enda objektiv, och sen blev det digitala små kompaktkameror. Min svärmor var  kopist och gav mig en förstoringsapparat som fortfarande tar en massa plats i källaren. Jag har alltså svabbat med vätskor och baljor i ett mörklagt badrum under några år när barnen (4 st) var små, till och med framkallat filmerna själv. Men det tog för mycket tid och intresset dog ut. Allt som finns kvar nu är en massa buckliga svartvita bilder och fläckiga negativ. Det blir kanske ett projekt av de bilderna när jag är riktigt gammal?

PÅNYTTFÖDELSEN

Våren 2010 köpte jag  min första digitala systemkamera, en Nikon D60. Jag  hade börjat fotografera egna produktbilder för vår hemsida för att spara pengar i reklambudgeten, och min lilla kompaktkamera dög helt enkelt inte. Det nya monstret  var skrämmande och främmande och jag kände mig totalt hjälplös inför alla knappar och menyer. Jag minns hur dum jag kände mig när jag stod på Scandinavian Photo i Mölndal och inte ens visste vad 3,5 på objektivet betydde. Så jag anmälde mig till en veckas intensivkurs  i fotografering för Tony Meyer i Nösund.

Under  den veckan  förstod jag  plötsligt hur det här med bländare och tid hänger ihop och lärde mig vad  skärpedjup är. Det var som ett tillstånd i trans från 9 -22 i fem sommardagar och jag ser den som början på mitt liv som amatörfotograf. När kursen var slut visste jag att jag för första gången i livet hade en hobby. Och att jag måste byta upp mig till en ännu bättre kamera.

Min twitterkompis Åsa Wojtowicz tipsade om Fotomässan i Göteborg och där visade hon mig Scott Kelbys böcker som lämpligt nog såldes på rea i paketpris. Jag är henne evigt tacksam! Åsa var också den som berättade om Fotosöndag. Min första bild på Flickr laddade jag upp den 27 juni, temat var ”Paus”.

På hösten 2010, köpte jag en D300s och upplevde några veckors förtvivlan när det kändes som att börja om från början. Men därefter blir det bara roligare för varje dag.

FOTOSÖNDAG OCH JAG

Alla säger samma sak. Det mest inspirerande med Fotosöndag och Flickr  är kontakterna med andra fotoamatörer och även proffs. Att titta på vilka bilder de tar och ta del av hur andra tänker och ibland hur de gör rent tekniskt. Att få kommentarer. Att ge kommentarer till andra. Att läsa andras kommentarer. Väldigt många gånger har jag stannat upp inför en bild som fått massor av stjärnor och  uppskattande kommentarer och frågat mig själv, Vad är det för märkvärdigt med den där egentligen? Och så läser jag kommentarerna och lär mig något nytt om utsnitt, bokeh, flare eller komposition.

Förut har jag fotat blommor och barn, nu har mina ögon öppnats för flagnande fönsterbågar och rostiga handtag, silhuetter och korta skärpedjup.

Ännu har jag inte hittat något eget uttryck, jag irrar planlöst mellan alla möjliga motiv och fotograferar oftast på ren intuition. Tidigare var jag väldigt imponerad av egna och andras Explore, nu försöker jag att tänka bort alla sådana prestationsfällor och inte jämföra mig med andra, bara inspireras och verkligen lära mig kameran ordentligt. Det är lång väg kvar…

Varje tema hittills på Fotosöndag har lärt mig något nytt  (vilket kanske inte är så konstigt med tanke på utgångsläget). Tema ”Berättelse” och ”Fokus, Spår och Doft” fick mig att bli nyfiken på Photoshop vilket ledde vidare till Moderskeppet vilket i sin tur ledde till Adobe Lightroom som jag nu inte kan leva utan.

För mig är det mycket viktigt att kulturen på Fotosöndag är uppmuntrande och positiv. I början  tyckte jag att det ofta var lite väl mjäkiga kommentarer och att det fanns en tendens till fjäsk för vissa, men jag har ändrat uppfattning. Det viktiga är att vara generös med att uppmuntra kreativt tänkande, att peppa det som är bra även om horisonten är sned och beskärningen okänslig.  Man är ändå själv sin störste kritiker. Jag personligen tar gärna emot konstruktiv kritik, men jag  har slutat att ge några råd själv om jag inte blir direkt ombedd. Utom om någon publicerar två år gamla bilder, då får han eller hon en fin liten vink.

FAVORITTEMA

Tema ”Abstrakt” gav mig min första Explore på Flickr, den kommer jag alltid att minnas – det var en sån kick för självförtroendet. Sen följde fler Explore, för teman ”Kraft”, ”Oskärpa”, ”Ljustmjukt”, ”Uppifrån”, ”Rund” och ”Turkos”.

Men allra stoltast blev jag när mitt porträtt av barnbarnen, tema ”Sval”, valdes som favorit av Robert Henriksson i en bloggpost på Fotosöndag. Hans ord om min bild sög jag åt mig som en svamp, nästan så att jag kan det utantill!

Eftersom jag inte ville missa ett enda tema men ofta har varit på resa, har jag också varit tvungen att lära mig en massa datateknik. Hur laddar man upp en bild till Fotosöndag från en hydda i Thailand, flygplatsen i Kuala Lumpur eller hotellet i Paris? Det hade aldrig funkat utan goda råd och tips från vännerna på Fotosöndag som aldrig finns längre bort än ett meddelande på Twitter.

TRE FAVORITFOTON AV ANDRA

Tre av hundra favoriter. Det är ett omänskligt val, men här är tre av mina +hundra favoriter…

Tema ”Tio”
Ten
”_MG_8097.jpg”, av Jens Rydén

Jens Rydén har hjälpt mig med råd och dåd från min allra första tid på Fotosöndag. Den här bilden på tema ”Tio”  hänger uppförstorad på canvas i mitt arbetsrum. Jag var tvungen att ha den, så vi gjorde ett arbetsbyte. Den är så otroligt stämningsfull, påverkar mitt sinne lika mycket som lugn musik. Som någon sa i en kommentar: Den borde heta ”Zen”.

Tema ”Rund”
Hästräfsa
”Hästräfsa”, av Tjidididi

Det får bli två svartvita. Den här från tjidididi är så perfekt. Jag beundrar allt – kompositionen, kvalitén (inte lätt att få svartvitt att bli tillräckligt nyanserat), fototekniken. Bilden lyckas förmedla en känsla utan att vara tillkrånglad, det är ju ”bara” en gammal hästräfsa, rakt upp och ner. Och ändå inte. Tjidididi är en av de där som jag alltid vill fråga: Hur gjorde du?

Tema ”Kraft”
Kraft (explore)
”Kraft (explore)”, av Helena Eriksson

Helena bilder är alltid bra, hon  lägger aldrig ut något halvdant på Flickr och man kan verkligen drabbas av  mindrevärdskänslor om man  inte passar sig. Jag hoppas att jag någon gång, helst snart, ska kunna ta en lika bra svartvit bild som den här.

TRE FAVORITFOTON AV MINA EGNA FOTOSÖNDAGBILDER

Tema ”Abstrakt”
Tears on my window. (Explored)
”Tears on my window”, av Katinka Bille Lindahl

Temat ”Abstrakt” fick mig att verkligen leka med kameran för första gången. Den här bilden tog jag ut genom bilrutan en regnig dag på den gula vägverksfärjan. Det blev min första Explore, jag var så ny på Flickr att jag inte ens visste vad Explore betydde.

Tema ”Kraft”
Windmills in sunset. (Explored)
”Windmills in sunset (Explored)”, av Katinka Bille Lindahl

Tema ”Kraft” på hösten 2010. Kvarnarna svischade förbi när jag hade bråttom från Ölands södra udde och in till Kalmar. Jag tvärbromsade och backade tillbaka helt livsfarligt  i skymningen. Jag tycker fortfarande det är en av mina bästa bilder.

Tema ”Ljust och mjukt”
Wedding beauties. (Explore)
”Wedding beauties (Explore)”, av Katinka Bille Lindahl

Tema ”Ljust och mjukt” lärde mig vad Highkey är och gav mig en ljuvlig bild av mina utklädda barnbarn som jag har som skärmsläckare på datorn.

Vill du se mer om och av Katinka eller komma i kontakt med henne – klicka dig vidare här…

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.