Danne Carlbom om ”kort skärpedjup”
Veckans tema är som bekant kort skärpedjup och jag blev positivt överraskad när Maja kontaktade mig tidigare och bad mig att skriva ihop en artikel i ämnet. Ni som vanligtvis följer mig vet att jag ofta använder mig av korta skärpedjup i mina bilder och jag ska i denna artikel försöka lyfta fram vad man bör tänka på för att få ut så mycket som möjligt vid denna sorts fotografering.
HUR FÅR JAG ETT KORT SKÄRPEDJUP?
För er som inte är vana att fotografera i något annat än Auto eller Programläge på kameran så ställer ni enklast om till A/Av för att på så sätt få kontroll över bländartalet. Objektivet du använder dig av är av stor vikt när du är ute efter att fotografera med korta skärpedjup eftersom det i det stora hela är objektivet som kommer att vara begränsningen. Kortfattat kan man säga att du för bästa effekt ska zooma in så mycket som möjligt (om du nu har ett zoom-objektiv) och använda dig av en så stor bländare som möjligt. Genom att även gå så nära ditt motiv som möjligt så får du då det det kortaste skärpedjupet. Illustrerande bilder som visar på skillnaden mellan olika bländartal hittar du här.
Att fotografera med ett kort skärpedjup är väldigt enkelt, det är som sagt bara att använda en så stor bländare som möjligt. Här får du dock tänka lite bakvänt: – 1,8 är större än 2,8 som i sin tur är större än 5,6. Det kortaste skärpedjupet får du i detta fall alltså med ett bländarvärde på f/1,8.
GÖR NÅGOT KREATIVT MED BAKGRUNDEN
Det är enkelt att helt missa bakgrunden som faktiskt betyder en hel del när man fotograferar med ett kort skärpedjup. Eftersom det är så enkelt att frigöra sitt motiv och få det att “sticka ut” så är det viktigt att även se bilden som helhet. Vill du helt frigöra motivet så ser du till att du inte har några störande element i bakgrunden. Detta kommer resultera i en väldigt enfärgad och stilren bakgrund. Om du istället vill ge en känsla för var bilden är tagen så kanske du vill visa lite av bakgrunden ändå och då kanske inte det kortaste skärpedjupet är det bästa. Tänk på att det kortaste skärpedjupet möjliga inte alltid är det mest optimala för bilden.
Denna bild är tagen med f/2,8 och ger en ganska behaglig bakgrundsoskärpa. Man ser att Andreas som får agera modell på denna bild befinner sig i stadsmiljö men det enda som egentligen är i fokus på bilden är han.
Här har jag istället använt mig av den största bländaren jag kan, f/1,8 och det kan ge en väldigt abstrakt bakgrund som ändå kan vara mycket tilltalande som vi ser här.
Var inte rädd för att leka lite med olika ljus i bakgrunden när du fotograferar med korta skärpedjup. Olika ljuskällor i bakgrunden som bildar bokeh kan lyfta en hel bild om de används på rätt sätt.
Det viktigaste att tänka på när det kommer till fotografering med kort skärpedjup att att ögonen måste hitta något att fästa blicken på ganska omgående när man tittar på bilden.
Lägg en hel del tanke bakom kompositionen och använd dig gärna av tredjedelsregeln om du är osäker. Det brukar oftast vara tilltalande.
VÅGA EXPERIMENTERA
Det är viktigt att våga testa nya saker och en av fördelarna som den digitala tekniken har fört med sig är att det inte kostar något att ta en bild. Ställ som sagt in din kamera på läget A eller Av, skruva sedan upp bländaren till det högsta värdet du kan (så lågt tal som möjligt) och gå så nära ditt motiv som objektivet tillåter. Utgå ifrån det resultatet så kommer mycket att ge sig, det är inte alls så svårt som det ser ut!
INSPIRERAS
Jag brukar alltid säga att man måste våga inspireras av andra fotografer och jag använder mig personligen en hel del av Flickr. Om du skulle köra fast och stå helt utan idéer kan jag varmt rekommendera Flickr-gruppen Bokeh där du kommer att hitta så många olika uppslag för bilder med kort skärpedjup så du inte kommer hinna få allt klart på en hel vecka.
Här hittar du mer av Danne Carlbom!
Carlbom foto
Carlboms fotoskola
@dcarlbom
Lycka till, vi ser fram emot dina bilder!
FOTAR DU MED MOBILKAMERA?
Oavsett om du fotar med en iPhone, Android eller annan telefon så använder du säkert någon applikation i telefonen för att uppnå veckans tema ”Kort Skärpedjup”.
Skriv gärna i anslutning till din bild vilken app du använd dig av så att andra som gillar din bild och har en kompatibel telefon kan testa samma app själv. TiltShift Generator är till exempel en bra applikation för iPhone.
Tack för en bra artikel. Nu ska jag tänka på det du skriver och få ihop ett kort till veckans foto söndag.