Veckans tema ”Typografi”

Temat

”Typografi” blir byggstenen för våra kompositioner denna vecka och första temat i september. Det här kan varieras i det oändliga såklart. Du taggar #typografi #fotosondag och lämnar in på Flickr-gruppen Fotosöndag den 5 september.

Text finns runt om oss överallt! Tänk på att text och bokstäver också är form, inte bara ett budskap i innehåll. Formen på texten, bokstäverna sänder också ut en känsla. Ett snävt, vasst typsnitt är något helt annat än ett mjukt och runt.

Har textens innehåll ett viktigt budskap för bilden, ger den bilden något extra? Eller, är det formen av en bokstav som bygger en spännande komposition i bilden? Kanske bara en del av ett ”A” blir din bild?

Tänk till lite extra kring vad du vill  förmedla med din bild. Vi vill ju inte bara ”fota av” till exempel en skylt, skylten är ju också en del av ett större sammanhang. Placeringen kan vara speciell. Kanske är innehållet i texten något som står i kontrast till dess omgivning. Eller så är det ytan på skylten som är intressant eller just bara en liten, liten del av skylten. Glöm inte bort att testa kort/ långt skärpedjup, svartvitt eller färg, att fota nerifrån marken eller från sidan. Vad ger det absolut bästa resultatet?

Hoppas att ni känner er inspirerade och att temat känns hanterbart – men ändå som en rejäl utmaning! Att ni känner er peppade till max för att ta de där bilderna som har något alldeles extra. Jag har säkert glömt något och ni får så gärna fylla på med kommentarer för hur vi kan tänka kring temat ”Typografi”. Posta länkar till inspiration etc. här i kommentarsfältet och på Twitter.

/Maja

Och som vanligt…

 • Du taggar din bild med ”fotosondag” och ”typografi” – det för att den ska dyka upp på vår sida här!
 • Du kan ladda upp bilden var du vill, men gör det gärna på flickr och  i gruppen ”Fotosöndag” om du vill att dina bilder ska synas här på sidan.
 • I gruppen ”Fotosöndag” lämnar du in max 2 av dina bidrag och det först under söndagen!
 • Twittrar du om ditt bidrag, tagga gärna med ”#fotosondag” och ”#typografi”. Bloggar du om ditt bidrag, länka gärna till detta inlägget och hämta gärna en av våra banners här.

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Åse Lundblad skriver:

  Apropå typsnitt och kreativa idéer:
  ”The Ballet Font Project” Balettdansare+rörelsedetektorer=typsnittet Ligne. Se http://www.balletfont.com/#/Home
  och här ( http://www.balletfont.com/#/Moves ) finns de filmer som visar hur de skapar ett typsnitt med balettdansare och rörelsedetektorer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.