Jens Rydén om ”Självporträtt”

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Mycket bra skrivet Jens.

  Jag håller helt med dig om att det initialt kan vara lite knepigt att ta dessa självporträtt men som men allt så ger övning färdighet.

  Jag har märkt att jag själv är den absolut bästa modellen när jag vill testa nya ljussättningar och infallsvinklar. Sen är det faktiskt fruktansvärt kul med självporträtt tycker jag!

  Jag tycker du tar upp en väldigt viktig punkt när du säger att man ska våga agera framför kameran, för det är faktiskt bara du som ser bilden och ingen annan så tillvida att du inte vill det.

  Återigen, mycket bra skrivet.

  • Jens (@jensryden) skriver:

   Tack Danne!

   Håller med dig gällande ljussättningar och bildvinklar. Jag skulle inte vilja hamna på ett porträttjobb där kunden plötsligt säger att den vill ha en bild som förmedlar en viss känsla och sen inte ha en egen referens- eller erfarenhetsbank att ta till. Att i det läget börja mixtra med ljussättningen och börja fundera på vilka minspel, blickar, synvinklar, bildvinklar och annat som förstärker och förmedlar den efterfrågade känslan känns för mig lite stressande. Vi är ju alla olika och det finns säkert de som hanterar det bra också.

   Är ju skillnad om man har avsatt en session i studio för att bara testa ljussättning och spåna fram bildidéer tillsammans med modell.

   Och än en gång, det kan inte understrykas nog, det är bara du själv som ser bilden med dagens digitala teknik. Bara att testa och radera och testa igen.

 2. Henrik skriver:

  Som många andra blev även jag lite fundersam över veckans tema.
  Som fotograf trivs man bäst ”bakom” kameran, men om man tänker efter så är det egentligen ganska konstigt att om man kan instruera andra för att det skall bli ett riktigt bra foto inte vågar ta steget att byta position till andra sidan linsen.
  Självklart ligger det mycket till hur man är som person. Visa är riktiga linslusar medans andra är lite blygare av sig. Jag tycker absolut att man skall respektera detta, och jag själv tillhör definitivt denna kategori.
  Läste lite på twitter att somliga tackar för sig när de hörde talas om veckans tema, och jag tycker att detta är djupt beklagligt.
  Jag har inte varit med så länge i ”Fotosöndag”, men redan vid första uppdraget ville jag tänka lite utanför boxen… Varför tolka temat rakt av… Som betraktare på söndagskvällen vill man ju inte se exakt samma motiv från alla, utan få känslan att varför tänkte jag inte så…

  Tänk om alla tvivlare till veckans tema… det finns så otroligt många infallsvinklar till temat….
  Stort tack till Jens inlägg som sprider inspiration.

  Själv går mina banor i första hand till min egen spegelbild då jag tycker ett rent självporträtt känns som det man tänker på först, men som sagt tycker jag personligen att man ska tänka steget längre för att det skall bli lite mer intressantare.

  Kom igen nu. Vi har flera dagar på oss. Tänk till nu, så kommer vi säkert på något som kan tolkas som ett självporträtt, men ändå lite utanför boxen.

  Mvh
  Henrik

  • Jens (@jensryden) skriver:

   Tack Henrik!

   Skickar dig hur mycket kärlek som helst. Blir så glad av dina rader. Jag lyckades i varje fall entusiasmera några med min artikeln. Glädjer mitt hjärta enormt.

   Mvh
   Jensa

 3. quicksound skriver:

  Hej Jens!

  Kul artikel, ja eller kul och kul, den är intressant. Jag gjorde faktiskt så en dag att jag monterade upp kameran på stativ och ett par blixtar som jag har (som tyvärr mest samlar damm just nu) och fick för mig att fota självporträtt. Jag har en trådutlösare som jag la på golvet och knäppte med stortån. Ju fler kort jag tog ju mer vågade jag busa till det. Jag tycker det är jobbigt att se mig själv på bild. Men ju fler bilder jag tog desto mer vågade jag ”spejsa” ur. Vilket till sist blev väldigt befriande.

  Tror alla vill se bättre ut än vad de egentligen är. Så även jag, men efter ett par timmars fotande och en hel del lekande i photoshop vågade jag se ”sanningen” om mig själv. Otroligt befriande faktiskt och jag är ju inte purung längre bara att acceptera.

  http://www.flickr.com/photos/quicksound/3759184932/in/photostream/
  (hoppas länken funkar) är det kort som blev bäst och jag gillar mest från den dagen.

 4. Sessan skriver:

  Hoppas det är ok med en kommentar från en som inte är med på Fotosöndag ”ännu”…..
  Jag fegar & fegar ur.

  Ville bara tacka för kanon bra inlägg om självporträtt.
  Jag lärde massa & fick nytt tänk. Nu ska här övas 😉 Tar med min kamera & stativ till den öde fjorden & testar direkt!

  // Sessan Amatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.