Fotosöndag Profil | Per Olof Arnäs

PO Arnäs

Namn: Per Olof Arnäs
Ålder: 43 år
Bor: Åsa, söder om Göteborg vid havet
Yrke/ sysselsättning: Logistikforskare och föredragshållare
Fotar med utrustning: Canon EOS 550D, oftast med ett Canon EF 50mm f/1.8 II

Hur länge har du hållit på med fotografering?

Med systemkamera – inte så länge. Jag köpte kameran för ett och ett halvt år sedan, ungefär. Tanken var bland annat att jag skulle kunna ta bra bilder att använda när jag håller föredrag, vilket jag gör väldigt ofta (min slidesharekanal). Jag började intressera mig för fotografier och bildspråk för tre år sedan och bestämde då att aldrig mer göra en powerpointpresentation med punktlistor i (jag har utvecklat detta resonemang här). Det ena ledde till det andra och jag upptäckte Flickr och Creative Commons som källa till fantastiska bilder som förgyllde presentationerna. Via Kristina Alexandersson fick jag upp ögonen för Stefáns fantastiska Star Wars-bilder. Och sedan för Kristinas egna, naturligtvis!

Du verkar gilla leksaker?

Yes! Jag älskar leksaker. Det finns något spännande i att som vuxen placera leksaker i olika situationer där de normalt inte hör hemma. Dessutom är de ofta väldigt snygga, med fina färger och skarpa linjer. På Fotosöndag har jag som grej att alltid tolka temat med hjälp av leksaker kopplat till en historia. Just historien är väldigt viktig för mig. Jag älskar att skriva och att en gång i veckan få chans att helt fritt (nästan) klämma fram en skröna tillsammans med en bild är väldigt kul.

Kan du berätta lite om hur du tänker när du ska tolka ett tema?

Jag försöker tänka så lite som möjligt, faktiskt. Det börjar ofta med att jag letar igenom barnens leksakslådor när de sover. Jag brukar oftast komma på en bild först, för att sedan skriva texten. Ibland är det tvärtom – jag kommer på en text eller en historia och tar bilden efteråt. Jag har några rättesnören som jag försöker leva upp till:

  1. Bilden får inte tolka temat bokstavligt ”rakt på”. Den ska helst vara i tangentens riktning. Eftersom jag skriver historierna på engelska kan det ofta vara en översättning av temat som i sin tur har mer än en betydelse, som till exempel när ordet ”spets” översätts till ”point” som ju också betyder ”peka” på engelska. Då kan man ju göra en version av den klassiska ”Uncle Sam wants YOU”-affischen, fast med Darth Vader i Lego istället.
  2. Historien skall vara på engelska. Varför? För att det är kul, helt enkelt. Jag gillar engelska och använder språket dagligen i både tal och skrift.
  3. Gärna populärkulturella referenser. Jag är TV-seriejunkie och gammal dator- och musiknörd. Älskar referenshumor.
  4. Gärna oväntade vändningar i texten. Får jag till detta blir jag väldigt, väldigt nöjd.
Som sagt, texten är för mig lika viktig som bilden. Och det är tillsammans som de är tänkta att ses.
Du verkar ha vissa favoriter bland leksakerna…
Japp! Jag har en liten ängel (som man aldrig får se ansiktet på) som jag har döpt till Felicia. Jag har en helt egen bildserie med henne i centrum (Felicia looking at things). Där får vi följa hennes minst sagt skruvade liv. Hon må se snäll ut, men innerst inne är hon en hårding som älskar automatvapen, Rammstein och underhållningsvåld. Hennes pojkvänner blir minst sagt omilt behandlade och nu på senare tid anar man att hon kanske inte befinner sig helt på rätt sida lagen. Vart hon är på väg? Det beror på vilka teman som kommer i framtiden!
Jag har även några andra återkommande karaktärer såsom Luke (Skywalker), Draco (Malfoy), Harry (Potter) och naturligtvis Darth Vader. Gärna blandade och med referenser från flera olika håll i samma bild.
Jag brukar inte lägga särskilt mycket tid på scenografi utan oftast blir det något som finns till hands, ett brädspel, min iPad eller ett blankt papper som jag kan skriva och rita en bakgrund på. Jag har aldrig gått på fotokurs och gör antagligen en massa fel, men för mig är det helheten som är viktig. Bild OCH historia.
Och jag har hejdlöst kul varje gång.


3 FAVORITER AV ANDRA

Rinnande vatten
”Rinnande vatten”, Copyright All rights reserved by Dinohyus

Temat är Vågrät. Denna av dinohyus är genialisk i sin enkelhet.

Green of envy
”Green of envy”, Copyright All rights reserved by Sina Farhat

Tema ”Ljus”. Sina Farhat tar alltid bra bilder. Denna är en av mina absoluta favoriter.

Same ordinary life - #1
”Same ordinary life – #1”, Copyright All rights reserved by Niklas Wikström

Tema ”Vardag”. Niklas Wikström har tagit denna fantastiska bild på tema ”Vardag”.

 

3 EGNA FAVORITER

Tema ”Ljussatt”.”Into the Chamber on a steed of Light” är en hyllning till fantasygenren med poetiska profetior och högtravande språk. Figuren placerade jag ovanpå en klar glödlampa och jag gillar verkligen ljuset i lasersvärdet. Figuren smälte faktiskt lite av värmen (säg inget till mina barn om detta…).

Into the Chamber on a steed of Light
”Into the Chamber on a steed of Light”, Attribution Some rights reserved by P.O. Arnäs
Tema ”Hemlig”. ”Upgrade” är den första bilden med Felicia. Att det just blev den lilla ängeln är ren slump. Jag skapade den fejkade vapensajten i Photoshop och tänkte sätta en figur framför skärmen, kanske en soldat, men fick syn på ängeln. Och i samma ögonblick hade jag texten och temat klart för mig. Detta är en bild jag är väldigt nöjd med trots reflexer och andra tekniska misstag.

Upgrade
”Upgrade”, Attribution Some rights reserved by P.O. Arnäs
Tema ”Absurd”. ”Such a diva” kom till när jag skulle fota tema ”Absurd”. Allas vår R2-D2 visar sig vara riktigt osympatisk och vi får även veta lite, lite för mycket om de gulliga små björnarna i Star Wars…

Such a diva
”Such a diva”, Attribution Some rights reserved by P.O. Arnäs
Vill du se mer av Per Olof? Här är länkarna… 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.