Fotosöndag Profil | Åsa Westring

Åsa WestringNamn: Åsa Westring
Ålder: 38
Bor: Kalmar
Familj: Min man Daniel och barnen Simon 12 år och Elsa snart 10 år
Yrke/ sysselsättning: Sjuksköterska inom neonatologi dvs jag jobbar med för tidigt födda barn och sjuka nyfödda
Fotar med utrustning: iPhone 4 och Canon EOS 400D
Andra hobbies: riding, friluftsliv, träning, skrivande, trädgårdsarbete och musik i massor

Foto: Karl Nilsson

Fotobakgrund
Jag började som vilken bebisfotograferande småbarnsmamma som helst, tror jag. Med mej sedan barndomen hade jag en morfar som fotograferade samt en ”plastpappa” som hade mörkrum i badrummet och oändliga diabildsvisningar från fjällsemestrar. När jag var liten var fotografi och framkallning något som var alldeles för svårhanterligt och avancerat för att det skulle bli ett intresse. Det jag fick med mej var dock fotografi som konst och en blick för vad som är värt att fotografera, vad som ”gör sej” och inte. Dessutom en kärlek till svartvita bilder.

Jag skaffade digital systemkamera i någon slags protest mot alla tråkiga familjebilder från julbord och midsomrar där folk satt och tuggade sill. Tänkte att nog skulle det väl bli andra bilder med en kamera som gav ifrån sej ett riktigt proffsigt *klick*. Märkligt nog blev det det. Jag fotade tre år med full automatik, sköt från höften med kameran som en dålig cowboy bara för att se hur det blev och lärde mej massor om komposition, perspektiv och bildvinklar. Antagligen kan jag fortfarande bara en bråkdel om vad min kamera skulle kunna prestera, men för mej är inte det poängen. Någon som kan teckna behöver bara EN penna och ETT papper, brukar jag tänka. Digitalt foto ger ett liknande utrymme för skapande. Med en bra fotoapp i mobilen kan man åstadkomma bilder som får folk att häpna. Jag gillar det, det ger fler möjligheten och gör foto som konstform prestigelöst.
Numera fotar jag allt möjligt; porträtt, landskap, makro, abstrakt och ibland till och med folk som äter. Jag tycker om att gå nära motiv och fånga detaljer som andra hastar förbi.

Fotograferandet har definitivt gjort mej mer närvarande, jag ser saker jag aldrig tänkt på innan; hur molnen ser ut, frosten på ett spindelnät eller daggen på en kålplanta. Inspirationen går i vågor, men kameran är ju alltid med i mobilen. Jag är ute mycket och lyssnar nästan alltid på musik, den kombon är en aldrig sinande källa till inspiration för mej.

Fotosöndag
Jag hittade Fotosöndag på en rolig fest där jag hamnade bredvid en kille som hade en uppstoppad ekorre med sej vid bordet. Det visade sej vara Karl Nilsson, aka @beta75, och intill honom satt Maja Larsson. Jag fotade ekorren med iPhonen (under någon timme hade ekorren gjort allt från att ha dragit kniv till att ha poserat tillsammans med ett räkhuvud) och Maja tyckte jag skulle kolla in Fotosöndag. Favorittemat hittills har varit ”Stabil”, det var så klockrent vad jag skulle fota, och så funkade det inte helt. Jag fick tänka om, sedan blev resultatet ännu bättre än ursprungsidén.

Det har betytt massor att delta här, och numera frågar hela familjen vilket tema det är som gäller för veckan. Elsa har också varit med någon gång, och tyckte det var toppen. Dessutom har jag fått en hel hög nya, fina vänner genom Fotosöndag. Det är väldigt roligt och inspirerande att titta på andras bilder och kommentera. Jag brukar mest skriva hur jag upplever bilderna som just bilder, eftersom jag inte kan så mycket om fototeknik. Det är det bästa med Fotosöndag; alla får vara med och dela bilder och entusiasm, oavsett kunskap och kamera.

TRE FAVORITER AV ANDRA

It was time. (2)
Tema Film Noir. ”It was time. (2)”, Copyright All rights reserved by krissen /  License this photo on Getty Images

Supersnyggt iscensatt och komponerat foto. Gillar kontrasterna och ljuset. En bild som fastnar i minnet, lite som en bra film.

Adios Amigos

Tema Farväl. ”Adios Amigos”, Copyright All rights reserved by leapox

Så mycket värme, kärlek och ömhet – tänk att man kan få det att fastna på bild. Fantastiskt fångat.

http://www.flickr.com/photos/wimi_karlstad/6202914458/

Tema Heligt. ”A foggy morning at the golf course”, Copyright All rights reserved by wimi_gbg@yahoo.se

Många fina former här; träden, kurvan, linjerna i gräset. Gråskalan dippar nästan över i lila. Vackert, uttrycksfullt.

TRE EGNA FAVORITER

Illusionship

Tema Illusion. ”Illusionship”, Copyright All rights reserved by lillo333

Jag var irriterad på temat och tyckte det var omöjligt. Sen hittade jag bara bilden, en reflektion i en stilla hamnbassäng. Jag vände bilden upp och ner, förstärkte färgerna direkt i iPhonen och förtydligade illusionen av utrunnen färg och transparens. Hade tidigare under dagen funderat över ordet ”relationship”, och så fick bilden sin titel.

Heligt vatten

Tema Heligt. ”Heligt vatten”, Copyright All rights reserved by lillo333

Experimenterade med skärpedjup den veckan. Tyckte det var spännande att lägga fokus till höger så betraktare får leta upp det, och så blev blänket i vattendroppen så snyggt.

Jag är ingen soldat

Tema Uniform. ”Jag är ingen soldat”, Copyright All rights reserved by lillo333

Var riktigt nervös när jag skulle lägga ut den här bilden! Men jag var och är väldigt stolt över den. Den har många motsättningar i sitt uttryck, så som många av de andra medlemmarna kommenterade så träffande. Bland det roligaste jag gjort!

Vill du se mer av Åsa eller komma i kontakt med henne? Här är länkarna…

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Anmaja/Lussekatt skriver:

    Hej Åsa, kul att se dej här. Fina bilder du tagit. Jag var med i Fotosöndag hela förra året, men sen föll det bort av nån anledning. Kanske kommer jag igen senare. Harebra – hälsningar Anna J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.