Fotosöndag Profiler | Helena och Rickard Taubner

by Maja on 16 maj, 2013

Helena och Rickard Taubner

Namn: Rickard och Helena Taubner
Ålder: 35 – ja, båda två.
Bor: Hjo (”men jag är Göteborgare i själ och hjärta” lägger Rickard till)
Yrke: Rickard är kyrkomusiker, Helena är kommunikatör i Svenska kyrkan och egenföretagare
Helenas kameraväska innehåller: Nikon D7000 med Nikkor 18-105mm f3.5-5.6 och Sigma 50mm f2.8 macro Nikon P7000 iPhone 4
Rickards kameraväska innehåller: Nikon V1 med 10-30 f/3,5-5,6 och 30-110 f/3,8-5,6 Nikon D7000 med Nikkor 50mm f1.4 och Nikkor 85mm f1.8 Iphone5

Bilden är tagen i en stad som vi ständigt längtar till, Palma de Mallorca.

Helena om sin fotobakgrund
Jag växte upp svansandes runt fötterna på min pappa i fotoateljén där han arbetade som fotograf (gamla GEFA på Kungsportsplatsen i Göteborg, om någon minns). När vi reste på semester med familjen hade han alltid en egen väska för bara rullarna med diafilm. Han såg till att jag fick min första egna kamera väldigt tidigt, och den använde jag flitigt.


Rickard om varför han fotograferar
Jag är ganska ny på detta med foto. Jag kände att jag behövde nån sysselsättning som inte handlar om musik. Jag köpte min V1 i somras då jag kände att jag ville prova och se om fotografering var något för mig. För att verkligen testa bestämde jag mig för att ta en bild om dagen under ett år. 2012-08-01 började jag. Intresset växte och jag investerade i min D7000. Att tvinga sig själv att hitta en bild varje dag är ett utmärkt sätt att lära sig hantera kameran. Jag ser det lite som ett instrument. Jag måste träna och öva för att lära mig hantera den och bli snabbare på att få bilden som jag vill.

Kameran är alltid med mig på dagarna, och motiven blir det jag är med om eller uppskattar i vardagen, stort som smått. I mitt yrke som kyrkomusiker är jag med vid människors högtider i glädje och sorg. Ofta har jag bästa fotoplatserna: Framme i koret eller uppe på läktaren. När jag är ledig är det en avkoppling att gå ut med min kamera på vinst och förlust. Ibland blir det flera riktigt bra bilder, ibland inte något att ha alls. Det är just det som är tjusningen.


Rickard om inspiration

Det som inspirerar mig är framförallt människor. Människor i olika situationer. Jag önskar att jag vore lite mer modig i mitt gatufotograferande. Men det kommer väl så småningom. Jag bor i en liten stad. Här är det få människor och dessutom långt mellan dem. Så jag kan inte riktigt träna på gatufotografering här hemma. Men nu börjar turistsäsongen, så då kanske det blir fler tillfällen att fota människor. Flickr är också en stor inspirationskälla. Jag tittar på andras bilder, försöker se hur de har gjort och lära mig genom det.

Jag hittade Fotosöndag genom Twitter för ganska längesedan. Jag följde taggen och tipsade Helena, @heltunik, om det. Senare när jag köpte min kamera så hängde jag på.

Favorittemat hittills tycker jag är ”perspektiv” Jag gillade det för att jag fick tänka till. Vad betyder egentligen perspektiv. Och hur kan jag fånga det? Trots mitt tänkande, eller kanske just pga mina tankar så kom mitt motiv helt plötsligt. Och glädjande nog var det människor med i motivet.


Helena om Fotosöndag

Första gången jag var med i Fotosöndag var den 20 februari 2011, och det var Rickard, @kantorn, som tipsade mig. Han sa ”Borde inte du hänga på Fotosöndag?”. Sedan dess har jag lämnat in ett bidrag på varje tema. Det närmar sig 100 inlämnade bidrag, faktiskt!

För mig handlar Fotosöndag om att få ändan ur vagnen och faktiskt fotografera. Inspirationen kommer och går, och i perioder fotograferar jag inte särskilt mycket. Men, Fotosöndag får mig att åtminstone inte låta kameran damma igen helt. Det är inte bara en gång som jag har haft nytta av bilderna som jag har tagit för Fotosöndag, men i helt andra sammanhang.

Kanske kan andra tycka att det skulle vara en prestationsångest inblandad i att lämna in varje vecka, men för mig fungerar det tvärtom. Om jag skulle börja bedöma mina egna bilder, och bara ladda upp de bidrag som jag är supernöjd med, DÅ skulle det handla om prestation. För mig ligger det en avslappning i att alla bidrag duger. Därför har det ibland blivit en mobilbild tagen i all hast, medan andra bidrag är väldigt genomtänkta och bearbetade.

Jag har min bakgrund inom språkvetenskapen, så jag gillar teman som är mångtydiga. Det är kul att se hur många olika betydelser ett ord kan ha, genom att se hur andra har tolkat temat.


Helenas favorit bland Rickards bilder

Missbruk
”Missbruk”, Copyright All rights reserved by Novemberbarn

Tema: Farligt. Jag gillar alla lagren i den här bilden. Snön, flaskorna, skyltarna med ”Ja” och ”Nej”. Rörigheten förstärker budskapet. Kaos.


Rickards favorit bland Helenas bilder

Du död, var är din udd?
”Du död, var är din udd?”, Copyright All rights reserved by heltunik

Tema: Rund. Brilljant. Ett tydligt tecken på naturens kraft.


Helenas favorit bland sina egna bilder

jag
”jag”, Copyright All rights reserved by heltunik

Tema: Genomskinligt. Det var roligt att göra den här bilden, för att jag för en gångs skull hade tid att genomföra min idé från början till slut. Kameran står på stativ, precis utanför bilden. Fjärrkontrollen i handen som inte syns. Två exponeringar – en utan mig i spegeln och en med. Sedan lekte jag med olika lager och genomskinlighetsgrad i Photoshop. Jättekul!


Rickards favorit bland sina egna bilder

Lager
”Lager”, Copyright All rights reserved by Novemberbarn

Tema: Lager. Jag hade ingen som helst idé på temat. Inspirationen tröt och jag hade nästan gett upp den veckans tema. Men så när jag for hem från jobbet ganska sent, så körde jag förbi högen med virke. Och där hade jag min bild. Jag gillar det abstrakta i fotot.

 

Helenas favorit bland andras bilder

Angry bird
”Angry bird”, Copyright All rights reserved by Mauritzson Foto

Tema: Porträtt. Dels tycker jag att det är kul att Chris och Jonas fotar tillsammans, och dels älskar jag deras bilder. Den här är ett fint exempel på att man alltid skall ha en kamera med sig. Man tror ju att bilden är riggad, men icke.

 

Rickards favorit bland andras bilder

Urban Look
”Urban Look”, Copyright All rights reserved by Jetuma

Tema: Omaka. Mest för att när jag tänkte på vilka bilder jag skulle välja, så dök denna upp i huvudet och jag fick leta fram den. Det måste betyda att det är en favorit när jag tänker på den utan att se den. En ögonblicksbild ur vardagen. Sånt jag gillar helt enkelt.


Vill du se mer av Helena och Rickard? Här är länkarna…

Kontakta Rickard här…

Kontakta Helena här…

Leave a Comment

Previous post:

Next post: