Fotosöndag Profil | Marie Andersson

by Maja on 7 mars, 2013

Marie Andersson, aka opedagogenNamn: Marie Andersson
Ålder: 46 år
Bor: Visby
Yrke: Grundskollärare
Fotar med utrustning: Nikon D5100 med Tamron 90 mm F/2,8 eller Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm F/3,5-5,6G ED VR.

Fotobakgrund
Jag är en nyfiken amatörfotograf som letar fotomotiv vart jag än går. Jag köpte min första kamera för ca 10 år sedan och valet föll på en Nikon Ixus. Nästa kamera blev en Nikon Coolpix P80 men jag kände ganska snart att jag ville ha en systemkamera för att kunna experimentera lite mer än vad jag kunde göra med min Coolpix. Tredje kameran blev därför en Nikon D5100. Jag är inte speciellt fototekniskt kunnig och får därför trixa och fixa en hel del med ISO, bländare, slutartid och annat för att försöka få till en bra bild. Jag lär mig hela tiden nya saker och blir allt säkrare på vilka knappar och rattar jag ska justera innan jag ska fotografera. Jag vet oftast aldrig vad jag ska fotografera när jag tar kameran i min hand utan jag hittar mina fotomotiv under tiden jag letar efter dem. Det är ytterst sällan som jag redigerar mina bilder i kameran eller i datorn så bilderna blir som de blir. För mig är fotografering den självklara avkopplingen och samtidigt ser jag det som en ständig utmaning eftersom jag hela tiden vill kunna fotografera bättre och bättre bilder.

Motiv som brukar vara i fokus när du fotar?
Motivet i sig har egentligen inte så stor betydelse, det kan i princip vara vad som helst, men jag vet att det är rätt motiv när jag väl ser det. För mig är det viktigt att motivet kan bli en vacker och tilltalande bild med t ex vackert ljus och/eller vackra färgkombinationer.

Vad inspirerar dig?
Detaljer inspirerar och lockar mitt intresse. Detaljer eller föremål som är så vanliga att du och jag helt enkelt missar att se dem. Sommaren 2012 startade jag därför ett eget ”fotoprojekt” som jag kallar #vardagligating där jag fotograferar vardagliga föremål väldigt nära. Vardagliga ting kan t ex vara en säkerhetsnål, toalettpapper eller en hopvikt tidning. Alla saker i vår omgivning har potential att bli vackra motiv om vi kryper nära med kameran så jag är ständigt på jakt efter att få syn på det enkla och det vardagliga.

När jag deltar i Fotosöndag eller 365foton tycker jag om att leka med betydelsen av temat och försöker därför hitta motiv som kanske inte är det mest självklara valet till det aktuella temat. Att delta i olika fotoutmaningar blir därför både en ord- och bildlek vilket tilltalar mig lika mycket som att fotografera. Jag blir självklart även väldigt inspirerad av att titta på andras bilder på t ex Fotosöndag, 365foton, i tidningar, ja överallt där en bild fångar mitt intresse. Att låna en bra fotoidé och göra den till sin egen tycker jag är ett bra sätt att utveckla mitt fotograferande. Att min dotter är en duktig fotograf inspirerar mig verkligen. Hon är den som får hjälpa mig att förstå när vi pratar fototekniska saker som t ex bländare och slutartider. Vi har flera i vår familj som har fotografering som hobby så det verkar som om vi bär på en fotograferingsgen.

Fotosöndag
Jag är inte riktigt säker men jag tror att det var när jag började följa Kristina Alexandersons bilder på Flickr. Favorittema hittills är ”Ljud” (se nedan) eftersom jag fick möjlighet att kombinera två av mina dåvarande favoritmotiv.3 FAVORITER AV ANDRA

Att välja ut 3 favoriter bland Fotosöndags bidrag var näst intill en omöjlig uppgift. Det finns så otroligt många kreativa och vackra fotografier att välja på. Till slut bestämde jag mig i alla fall för följande bilder.

light passes through with clarity
”light passes through with calrity”, Copyright All rights reserved by PierrePocs

Tema ”Genomskinlig”. Bara för att jag älskar vattendroppar! Vilken fantastiskt vacker bild. Precis en sån här bild skulle jag också vilja kunna fotografera.

noir:spiraltrappa i vitt
”noir:spiraltrappa i vitt”, Copyright All rights reserved by le.suede

Tema ”Noir”. Gillar det stilrena och strama i bilden och det vackra och tilltalande perspektivet.

kaos: kreativt
”Kaos: kreativitet”, Copyright All rights reserved by cassiopeia81

Tema ”Kaos”. Bra perspektiv, härliga färgkombinationer och ändå ett stilrent foto. Att jag sen är en person som gillar pennor gör ju inte saken sämre.3 EGNA FAVORITER

Which sound has a drop of water on a feather?
”Which sound has a drop of water on a feather?”, AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Opedagogen

Tema ”Ljud”. Här ville jag först och främst leka med betydelsen av temat. Jag funderade över vilket ljud som skapas när vattendroppar landar på en fjäder.

”Bumblebee on the move”, AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Opedagogen

Tema ”Sommarminne”. Det här är det första motiv som jag fotograferade med min Nikon 5100. Jag skulle för första gången välja bländare och slutartid manuellt. Jag blev väldigt nöjd med resultatet, humlan som rör sig, skärpedjupet och färgkombinationerna.

flugan
”flugan”, AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Opedagogen

Tema ”Kryp”. Kolla in ögonen! Bilden är i gråskala men de röda ögonen bryter av och jag har fått en kanonfin skärpa på ögonen. En av mina bästa bilder.Vill du se mer av Marie? Här är länkarna…

Opedagogen på Flickr
365 foton
Kontakt: opedagogen[a]gmail.com

 

Leave a Comment

{ 2 comments… read them below or add one }

Joakim Berndes mars 7, 2013 kl. 16:33

Härlig läsning! Fina bilder du har tagit och valt ut. Ser fram emot fler härliga bilder i Fotosöndag :0)

// Joakim

Svara

Marie Andersson mars 7, 2013 kl. 18:06

Tack Joakim! Ja, Fotosöndag är en guldgruva att välja och vraka fantastiska fotografier. Jag håller med dig, ser fram emot fortsättningen 🙂

Svara

Previous post:

Next post: