Fotosöndag Profil | Håkan Brovell

by Maja on 15 september, 2011

PROFIL FOTOSÖNDAG

Namn: Håkan Brovell
Ålder: 27 år
Bor: Vasastan i Stockholm
Yrke/sysselsättning: Webbredaktör
Fotar med utrustning: Canon 7D, Canon G10, GoPro Hero HD och två olika objektiv.

MIN FOTOGRAFISKA RESA

När jag var liten så hade min pappa en analog systemkamera, detta var den första kameran jag minns att jag höll i handen. Minns även att jag tyckte det var roligt att gå runt och ta bilder med den. Tanken att kunna frysa en del av en stund blev en spännande tanke.

När min 5 år äldre bror köpte sig en systemkamera, även den av den analoga sorten, och lärde sig själv att framkalla sin egna bilder – så blev mitt intresse för fotografering ännu större, när jag såg vilka fantastiska bilder han tog.

Så hur gick det då för mig? Jo vid någon ålder, minns inte exakt år, så fick jag mig en analog kompaktkamera. Fick den i samband med att jag skulle till fjällen och vandra. Jag var såklart ingen mästerfotograf men fotografilågan tändes återigen när jag gick runt på fjället och fotograferade. Men tyvärr varade inte detta fotointresse så länge då kameran hamnade i något hörn och började samla damm.

Nästa gång jag kom i kontakt med fotograferandet var på gymnasiet när jag var med i min skolas spexgrupp. Då fotograferade jag backstage bilder och återigen så var det med min pappas analoga systemkamera. Det ska nämnas att jag enbart fotograferade med automatik under denna tid. Men återigen så försvann fotograferandet i glömska. Anledningen tror jag var att jag ville bli bättre och ville sluta fotografera på automatik, men orkade inte helt enkelt lära mig när jag fastnade och saker och ting inte blev som jag ville.

När jag kom till högskolan 3 år senare, så köpte jag mig en Casio Exilim Z100… tror jag det var. Huvudmotiven var partybilder, och så var det hela tiden tills den fick följa med på en resa till Malaysia, tyvärr gick den ett tragiskt öde till mötes där nere då den inte klarade av vatten och sand så bra. Kameran gick helt sönder och eftersom jag var student då så hade jag inte pengarna för att köpa en ny. Så mitt nyfunna intresse av fotografering försvann igen.

1,5 år senare så skaffade jag mig min ”lilla” Canon G10 som fortfarande hänger med. Den har hängt med på ett flertal resor och har gjort att jag velat ta ytterligare ett steg i fotograferingens värld. Fast även när jag köpte denna så fotograferade jag i det automatiska läget. Om jag inte minns helt fel gjorde jag några tappra försök att köra manuellt, men ofta med ett misslyckat resultat.

Men för lite mer än 1 år sedan så köpte jag mig min Canon 7D och det är nu och med hjälp av Fotosöndag som pushar en varje vecka, som jag har lärt mig allt jag kan. Nu fotograferar jag enbart i manuellt läge och tänker på ett helt annat sätt än när jag bara tryckte av och var nöjd. Nu är jag väldigt självkritisk.

VAD INSPIRERAR DIG?

En stor inspirationskälla till mina fotografier är musik, känslan jag får av musik vill jag försöka förmedla i mina bilder. Kan väl säga att jag fotograferar mer på känsla än genom tekniskt kunnande hur en bild ”borde” vara uppbyggd genom komposition och liknande.

HITTADE FOTOSÖNDAG GENOM…

Hur jag hittade Fotosöndag minnas jag inte, eller det var genom twitter men hur eller genom vem har jag ingen aning om. Men jag är extremt glad att jag kom i kontakt med det. Och mitt första tema var ”Gatufoto”.

FAVORITTEMA HITTILLS

Mitt favorittema är väldigt svårt, har varit många bra teman. Men det som var mest utmanande var till tema ”Tio”, när jag testade på HDR-bilder ( High Dynamic Range) för första gången. Det blev till ett enormt projekt när jag sprang runt på en basketplan mitt i natten i Vasaparken och satt på en bänk med massa ölburkar på den andra bilden. Kul hade jag – men det var ett krävande tema, men på samma gång väldigt utvecklande.

TRE FAVORITFOTON AV ANDRA

Blues
”Blues”, Copyright All rights reserved by vindpuss

Tema ”Självbild”. Känslan i denna bild går nästan att ta på, man vill bara sträcka ut sin hand och hjälpa till.

Vintage Cinderella
”Vintage Cinderella”, Copyright All rights reserved by leapox

Tema ”Porträtt”. Helt underbar bild i allt från uttryck, färger och kläder. Helt fantastisk bild.

Chaos
”Chaos”, Copyright All rights reserved by TomasJonsson

Tema ”Kaos”. Grym känsla i bilden, även om regnet vräker ner så får man en känsla av hopp då ljuset faller ner på ett riktigt skönt sätt.

TRE FAVORITFOTON AV MINA EGNA FOTOSÖNDAGBILDER

No luck in love or games
”No luck in love or games”, Copyright All rights reserved by h.brovell

Tema ”Tio”. Jag hade en annan ide till detta tema som inte fungerade, men så på natten stod jag i mitt köksfönster och såg månen och då klaffade allt, så packade ihop alla grejer och riggade upp och min första HDR bild blev en riktigt höjdare enligt mig själv.

BOOM!
”BOOM!”, Copyright All rights reserved by h.brovell

Tema ”Rock ‘n’ roll”. När jag upptäckte denna gång i min källare så visste jag bara att här måste jag ta någon bild. När temat rocknroll kom ja då visste jag att det var hit jag skulle. Någon av de första bilderna jag körde med blixt också.

Can't let go or break through the memories
”Can’t let go or break through the memories”,  Copyright All rights reserved by h.brovell

Tema ”Brus”. När detta tema kom, visste jag direkt vad jag ville göra. Hade haft en känsla i kroppen som jag bara vill få på bild och den blev precis som jag ville.

Vill du se mer om och av Håkan, eller komma i kontakt med honom – klicka dig vidare här…

 

Leave a Comment

Previous post:

Next post: